Dacă pe jucărie scrie că este ”educativă”, nu înseamnă că poate înlocui atenția și dedicația ta, ca părinte. Un morman de jucării la orice pas prin casă, o listă lungă pentru cadoul de Crăciun, iar fiecare drum la supermarket se termină cu o jucărie nouă în coșul de cumpărături. Îți sună familiar? Tot mai mulți părinți fac această greșeală când vine vorba de modul prin care aleg să stimuleze creativitatea celor mici.

Jucăriile multe nu ajută copilul, ba chiar dimpotrivă. Atunci când sunt în număr prea mare pot deveni copleșitoare pentru copil. E greu pentru un copil să-și mențină atenția asupra unei singure jucării, mai ales dacă are atât de multe opțiuni la dispoziție.

Ați observat că în momentul în care începeți să faceți ordine la jucării și să le scoateți din cutii, acela este momentul în care copilul își „amintește” brusc de ele și începe să se joace cu câte una pe care nu o mai atinsese de luni bune? De ce se întâmplă acest lucru? Tocmai din cauză că are prea multe jucării, prea multe opțiuni, explică Clair Lerner, cercetător în dezvoltarea copilului.

Un alt studiu dezvoltat de un profesor de la Universitatea din Cincinnati arată că mai puține jucării sunt mult mai eficiente în dezvoltarea cooperării și simțului civic la copii, două calități extrem de valoroase, mai târziu, în viață.

Pune preț pe timpul petrecut cu copilul tău, nu pe jucării

Într-un studiu realizat pe un eșantion de 3000 de copii cu vârste cuprinse între 3-5 ani, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au tras următoarea concluzie: rezultatele școlare bune și, mai târziu, succesul academic este influențat cel mai tare încă din primii ani de viață de timpul petrecut cu părinții și interacțiunea cu ei.

Astfel, copiii care aveau acces la mai puține jucării (în special electronice), însă făceau parte din familii cu părinți care petreceau timp cu ei, aveau să se descurce mult mai bine la școală și să aibă calități sociale și emoționale mult mai dezvoltate, comparativ cu copiii lăsați să se joace singuri sau să stea ore în șir în fața unui monitor.

Pe lângă abilitățile dobândite la școală, timpul de calitate petrecut cu cei mici vine la pachet cu ceva și mai valoros: fericirea.

Aceleași studii au subliniat că atunci când îi oferi copilului o experiență, îi oferi și mai multă fericire, care va dura mai mult decât entuziasmul declanșat la primirea unei jucării.