Iurie Petriciuc este pediatrul despre care poți spune că are chei pentru sufletul fiecărui copil. A învățat încă de la începutul carierei sale că anume comunicarea prietenoasă cu micul pacient este cea care te poate ajuta la stabilirea diagnosticului corect, iar ulterior a tratamentului eficient. Regula de care se ghidează de aproape un sfert de secol este abordarea individuală a fiecărui caz.

A ales să studieze medicina pentru că mama lui își dorea să aibă un medic în familie. Din cei șapte copii anume el a fost cel care i-a îndeplinit visul. Asta deși la început își dorea să-și continue studiile în domeniul sportiv și chiar reușise să depună actele la o facultate cu profil sportiv, însă mama l-a convins să-și schimbe alegerea.

„Mama mi-a dat două zile la dispoziție ca să-mi schimb opțiunea și așa am făcut acest pas responsabil”, își amintește pediatrul Iurie Petriciuc.

Tratarea copiilor mici este o mare responsabilitate

mamaplus

Când venise momentul să aleagă specialitatea nu a trebuit să stea mult pe gânduri, pentru că dintotdeauna a îndrăgit copiii. Așa a ales pediatria. Însă dragostea adevărată față de actuala sa meserie s-a înfiripat abia după anul trei de studii, atunci când a început să studieze mai aprofundat această specialitate și în special patologiile la copii.

Recunoaște că începutul nu a fost deloc ușor, însă nu a regretat nicio zi această alegere, dovada fiind cei 24 de ani de activitate. Prima sa interacțiune cu pacienții a fost în perioada studiilor de rezidențiat, atunci când a mers să activeze în cadrul Secției de Pediatrie a Ambulatoriului de linie al Stației Ungheni, acolo unde i s-a propus un loc de muncă permanent. „Era o secție cu 20 de paturi. Medicul anterior abandonase secția și aceasta rămăsese fără medic. Am acceptat, deși nu aveam niciun coleg care să mă ajute. Emoțiile au fost foarte mari, însă după acea călire „zburam în pediatrie”, povestește medicul.

Cum să găsești limbă comună cu fiecare copil

mamaplus

Iurie Petriciuc consideră că răbdarea, dragostea față de copii și capacitatea de a găsi limbă comună cu micii pacienți sunt atuurile sale. „Să tratezi un copil e foarte ușor. E mai greu din punct de vedere a stabilirii diagnosticului, pentru că ei nu-ți prezintă acuze și deja aici intervine practica, care te ajută să stabilești diagnoza corectă, pentru că tratamentul este eficace atunci când stabilești diagnosticul corect”, punctează pediatrul.

Chiar dacă de cele mai multe ori copilașilor le e frică de oamenii în halat alb, Iurie Petriciuc știe cum să-i ajute să depășească această teamă - secretul lui fiind comunicarea de la egal la egal. „Când un copil intră în cabinet trebui să-l saluți, poate chiar să-l ei în brațe, să vorbești cu el liniști. Fiecare copil trebuie să fie abordat individual și atunci obții rezultat. Pe lângă literatura de specialitate din cabinetul meu nu lipsesc jucăriile”, menționează medicul.

Iar dacă tot suntem în toiul toamnei, Iurie Petriciuc s-a referit la cele mai frecvente patologii la copii în această perioadă. „În această perioadă se încep infecțiile virale simple și laringotraheite, care provoacă stenoza, vocea răgușită, infecțiile respiratorii. Un virus ce nu este trata corect poate duce la pneumonie, de aceea, e foarte important ca diagnoza să fie stabilită corect”, susține pediatrul.

Nu dăm antibiotice la copii până nu avem rezulatele analizelor

mamaplus

Medicul nu este adept al antibioticelor și consideră că acestea trebuie să fie prescrie numai în cazurile cu adevărat indicate, după stabilirea diagnosticului exact, confirmat prin analize. Iată de ce, pediatrul le recomandă părinților să evite categoric aotomedicația și să se adreseze la medicul specialist în cazul îmbolnăvirii copilașilor.

Pentru programare la medicul pediatru Iurie Petriciuc, sunați la 0 79 77 44 69. Medicul consultă la Centrul Medical Clinica Sante din Ungheni, pe str. Romana 44. Adresa Clinicii Sante la Chișinău: str. Ismail, 84.

Rețeaua Națională de Centre Medicale Clinica Sante numără peste 60 de medici consultanți și face peste 800 de investigații de laborator cu 10% reducere. 

Pentru detalii nu ezitați să apelați Linia Verde: 022 66 72 66.

mamaplus