Încă din cele mai vechi timpuri, pedeapsa fizică a fost considerată un mod de educare a copiilor. Deși s-a demonstrat prin numeroase studii că este o metodă barbară care nu are niciun efect bun asupra copiilor, ci din contra, le distruge încrederea în sine și în cei de lângă ei, și îi fac să devină adulți vulnerabili și instabili emoțional.

Deși bătăile și pedepsirea fizică a minorilor sunt interzise, acest lucru se întâmplă doar la nivel de lege, care se aplică prea puțin sau chiar deloc. Pedeapsele corporale cuprind toate tipurile de pedepse fizice, inclusiv lovitura cu palma sau cu anumite obiecte, ciupirea, smucirea, tragerea de păr sau împinsul.  Acestea mai includ și forțarea unui copil să consume substanțe neplăcute, cum ar fi un sos fierbinte sau ardei iute.

Deprinderea comportamentelor acceptabile de către copii, precum și luarea de decizii bune și exercitarea autocontrolului sunt esențiale în creșterea lor și nu se realizează prin lovituri, ci prin ascultarea copilului și prin a-i explica cu mult calm diferența dintre bine și rău, dintre ce este important și ce nu, despre repercursiunile pe care faptele lor le au.

Mulți părinți se bazează pe pedeapsa fizică pentru a atinge aceste obiective, la urma urmei este o idee transmisă de generații, însă o idee care trebuie să înceteze acum! Pedepsele fizice generează daune emoționale și psihologice care pot trece neobservate, însă care îi afectează pe copii chiar și la vârstă adultă.

Este important ca societatea să înțeleagă importantța opririi violenței, mai ales atunci când vine vorba de minori. Atunci când părinții își “educa” copiii prin aplicarea pedeapselor fizice, aceștia, la rândul lor, își vor creste copiii în același stil.

Experții spun că adulții care au fost pedepsiți fizic în timpul copilăriei sunt mai predispuși să folosească violența împotriva propriilor copii și chiar împotriva partenerilor de cuplu. Mai mult, aceștia au o predispoziție crescută de a se implica în infracțiuni.

Deși mulți adulți nu conștientizează, copiii obișnuiți cu pedeapsa fizică dezvoltă tulburări de anxietate și depresie care, fără îndoială, le afectează viața. Comportamentul adulților îi face pe copii să creadă că nu sunt iubiți și, din moment ce viața lor se învârte în jurul părinților, încep să se simtă complet abandonați și frustrați.