Educarea unui copil înseamnă să îl înveți că în viață sunt anumite reguli ce trebuie respectate cu sfințenie, fie că vorbim despre cele de bun simț sau despre manierele în societate. Copilul trebuie să învețe de la părinți să fie onest, însă de multe ori acest lucru se pierde pe drum, printre prea multe interdicții și reguli prea stricte.

De ce ajung copiii să mintă din cauza stricteții părinților

Un studiu realizat pe un grup de copii cu vârste de la 3 la 4 ani a avut că scop să stabilească dacă onestitatea copiilor este influențată sau nu de strictețea părinților. Cercetarea a fost făcută sub formă de joc, pe subiecți din două grădinițe diferite: una recunoscută pentru regulile stricte, iar a doua cu metode de educație permisive.

În cadrul studiului au fost intervievați și părinții copiilor, pentru a descrie felul în care reacționează la câteva abateri tipice comise de cei mici. Majoritatea părinților au spus că folosesc pedepse fizice moderate precum pălmuire, ciupire sau pălmuire la fund.

În a doua etapă a testului, fiecare copil în parte a fost invitat să participe la un joc de ghicire a sunetelor scoase de diferite jucării. Copilul a fost așezat cu spatele la cercetător în timp ce acesta activa jucăriile. S-au folosit doar două sunete la început, lătratul unui câine și plânsul unui copil, iar copilul a fost rugat să ghicească ce jucărie a scos fiecare sunet. După aceasta, cercetătorul a părăsit camera rugându-l să nu tragă cu ochiul.

În faza următoare, copiii au trebuit să identifice o a treia jucărie: un leu de pluș care cântă o melodie de felicitare, în loc să scoată un raget caracteristic. Lăsați singuri cu jucăria, în mod intenționat, aproape toți copiii au trișat (80%), însă doar unii au identificat jucăria ca fiind un leu de pluș, în timp ce ceilalți, pentru a nu fi prinși, au dat răspunsuri precum un instrument muzical sau un telefon mobil.

Când cercetătorul a revenit în cameră și i-a întrebat pe copii dacă au tras cu ochiul, unii au recunoscut (confesori), iar alții nu (mincinoși). Cei mai mulți copii care nu au recunoscut că au tras cu ochiul la jucăria buclucașă și care au încercat să „mușamalizeze” lucrurile proveneau de la școală mai strictă.

Strictețea părinților creează mincinoși

Concluzia studiului indică o legătură clară între strictețe și minciuni. Copiii expuși la un mediu strict de educație, atât la scoală, cât și acasă, spun minciuni mai elaborate și convingătoare. Comportamentul necinstit al copiiilor este adoptat ca rezultat al unui mediu sever, plin de pedepse, creat de adulți.

Într-o notă optimistă, abilitatea de a minți eficient fără a fi prins poate fi un semn de inteligență. Pentru ca o minciună să fie eficientă și coerentă, ai nevoie de o memorie bună, pentru a nu te da de gol.

Reversul medaliei este că severitatea părinților poate face mai mult rău decât bine, deoarece copiii riscă să se transforme în viitor în agresori, pot avea probleme cu gestionarea furiei sau pot ajunge să sufere de depresie.

Ce îi face pe copii să mintă? Simplu: teama de repercusiunile pe care le-ar putea avea adevărul, o teamă care poate afecta iremediabil relația dintre părinte și copilul său.