Diversificarea este un moment important în viața unui bebeluș pentru care fiecare mamă se pregătește temeinic. În afară de informațiile referitoare la tipurile de diversificare, la schema de diversificare sau la alimentele interzise, este nevoie să știi și de ce obiecte vei avea nevoie atunci când vei introduce solidele în alimentația bebelușului.
Până la 4-6 luni, cel mic mănâncă doar lăptic. Asta înseamnă că are nevoie doar de sânul mamei sau de câteva biberoane dedicate vârstei lui. Atunci când bebelușul este pregătit să mănânce și altceva decât lapte și decizi că este timpul pentru diversificarea alimentației, mergi la cumpărături și achiziționează câteva accesorii care îți vor face munca mai ușoară și îl vor determina pe micuț să mănânce cu plăcere.
Obiecte care te vor ajuta să gestionezi mai bine timpul necesar acestui proces:
Scaunul de masă este indispensabil ca masa să decurgă bine. Bebelușul trebuie să aibă un loc al lui destinat mesei și să aibă poziția corectă pentru a putea mânca. Este important ca scaunul să fie confortabil și ușor de curățat. De asemenea, să fie ușor de depozitat și transportat în cazul în care dorești să îl iei cu tine în deplasări sau dacă spațiul nu îți permite. Există și modele de scaune multifuncționale care pot fi transformate din scaune pentru servirea mesei de către bebeluș în balansoar sau în scaune pentru copii și adulți. Sunt deosebit de practice deoarece pot fi folosite de către întreaga familie.
Lingurițele moi din silicon îți vor fi foarte utile la începutul diversificării. Acestea sunt fabricate din silicon, sunt micuțe și cu marginile rotunjite pentru a nu-i răni în vreun fel gurița sau gingiile. Pentru ca bebelușul să se obișnuiască cu noile gustări, poți apela cu încredere și la o linguriță cu rezervor. Este moale, flexibilă, ideală pentru a face tranziția la hrană solidă.
Acordă o atenție sporită alegerii veselei bebelușului. Îți vor fi de folos farfuriile din silicon cu bază antialunecare. Acestea au o bază care asigură o prindere puternică, bebelușilor fiindu-le imposibil să arunce vasul pe jos.
Foarte utile sunt și bolurile rotative. Acestea nu permit conținutului să se verse datorită conceptului de rotire la 360 de grade, astfel încât partea deschisă rămâne mereu orientată în sus păstrând produsele alimentare în bol.
Bolurile termice – apelând la acestea, mâncarea celui mic nu se va mai răci atât de repede, apa fierbinte va menține temperatura ideală și va încetini procesul de răcire a hranei.
Nelipsită începând cu perioada de diversificare, bavețica este un produs extrem de util mamelor, întrucât împiedică murdărirea directă a hainelor bebelușului, mai ales în timpul meselor. La această vârstă, copiii sunt interesați de ceea ce înseamnă textură, culoare și orice lucru pe care îl vor întâlni în calea lor, vor avea tendința de a-l băga în gură. Mai ales când vine vorba de mâncare, ei vor percepe acest proces, mai degrabă ca pe unul distractiv decât ca fiind un pas important și vor împrăștia hrana peste tot în jurul lor. Confecționate din materiale textile sau din silicon și având forme și dimensiuni diferite, bavețicile sunt aliatele mamelor pentru a păstra într-o mai mare măsură hainele bebelușilor curate.
Cănuța pentru bebeluși poate fi o modalitate foarte bună de a face tranziția de la alăptarea la sân sau de la biberon, la băutul dintr-o cană obișnuită. De asemenea, aceste cănuțe pot îmbunătăți coordonarea mână-gură și ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine, oferindu-i micuțului o oarecare independență.
Un termos va fi foarte necesar, acesta păstrând băuturile reci sau calde indiferent de anotimpul în care ne aflăm, astfel că micuțul tău își va putea bea ceaiul sau apa la o temperatură adecvată, oriunde s-ar afla.
Cel mai important sfat pentru voi: răbdare, răbdare, răbdare. Acesta este ingredientul secret. Nu ți-o pierde orice ar fi! Gândește-te că bebelușul tău a băut doar lăptic până acum, iar dintr-odată e bombardat cu aceste necunoscute: gust nou, textură diferită etc. Așa că nu doar pentru tine este greu, ci și pentru el.
În concluzie, indiferent de cât va mânca bebelușul, dacă masa va fi un motiv de bucurie și delectare atât pentru cel mic, cât și pentru părinți, și dacă alimentele sunt consistente și sănătoase, cu siguranță diversificarea va fi un succes.