Zeci de copii își pierd viața anual în Moldova din cauza neglijenței părinților. În primele două luni ale verii, 76 de copii au fost răniţi şi opt au murit. Neglijarea micuţilor s-a acutizat în pandemie, când şcolile şi grădiniţele sunt închise. 

De la începutul anului, în Secția endoscopie a Institutului Mamei și Copilului, au ajuns 6-7 copii săptămânal după ce au înghiţit diverse obiecte, precum baterii de ceas, monede sau chiar bijuterii. Sunt câteva cazuri grave, cu micuţi aduşi după ce au ingerat detergent de spălat vase, soluții de curăţat calcarul sau chiar ulei de motor. Anul trecut erau internați 4-5 copii lunar.

”Din tot ce înghit copii, cel mai grav şi greu de tratat sunt bateriile de ceas, care ca mărime sunt asemănătoare monedelor de 50 de bani, ele odată ajunse în stomacul copiilor provoacă arsuri grave, iar cu cât se află mai mult în interior, cu atât situaţia e mai gravă, arsurile sunt mai greu de tratat. Cu cât bateria e mai încărcată, cu atât, pericolul e mai mare.", susține Victor Raşcov, şeful secţiei endoscopie a IMC.

Părinţii susţin că îşi supraveghează mereu copiii în spaţiul public, iar acasă pun obiectele ascuţite şi periculoase în locuri inaccesibile. Chiar și așa, cazurile de ingerare a obiectelor străine nu descresc. Prin urmare, oamenii legii îndeamnă părinții să fie vigilenți şi să aibă grijă unde pun medicamentele sau substanțele periculoase.

"Recomandăm insistent de a înlătura orice obiect dăunător pentru viaţa şi sănătatea copilului sau toate substanţele chimice să fie puse în locuri neaccesibile. Geamurile caselor mereu închise sau să instaleze zăbrele. În locurile publice, să-i ţină de mână, să fie supravegheați mai ales în preajma bazinelor acvatice.", afirmă Aliona Dragomireţcaia, şefa Secției siguranță minori a INSP.

Menționăm că în primele şapte luni ale anului, oamenii legii au întocmit 1056 de procese contravenţionale pentru neglijenţă în cazul copiilor, cu 43 mai multe decât pe parcursul întregului an 2019. De la începutul anului au fost întocmite 3 procese penale, iar cei vizaţi riscă până la 4 ani de închisoare şi amenzi de până la 2 500 de lei.