La momentul actual una dintre cele mai apreciate calități este abilitatea de a te concentra. Specialiștii spun că în viitor aceasta va fi una dintre cele mai căutate abilitați, la orice loc de muncă, indiferent de domeniul în care activezi. Atunci când observi că un copil este concentrat asupra unui desen sau pe construirea unui turn din cuburi, ar trebui să reziști tentației de a-i spune “vai, cât de frumos este turnul pe care-l faci!”. Specialiștii în educația Montessori susțin că este foarte important să nu-l întrerupi atunci, în schimb, îi poți spune la final că ai observat cât de concentrat era și că ai văzut că a muncit din greu. Află în continuare care sunt cele două exerciții care îl vor ajuta pe copilul tău să se concentreze.

Puzzle-uri

Una dintre cele mai bune modalități pentru dezvoltarea atenției și concentrării este să-i oferi copilului puzzle-uri.

  • Reconstituie imaginea: arată-i imaginea pe care trebuie să o construiască și pune-i piesele pe masă. Arată-i la început cum să le caute sau cum ar trebui să le unească.
  • Puzzle „cuvinte”: să găsească literele care lipsesc din cuvinte sau alt joc este să formeze din literele unui cuvânt cât mai multe alte cuvinte noi.

Jocul “Statuia”

Alege o melodie și explică-i să danseze cum își dorește el, dar în momentul în care oprești melodia să se oprească din dansat și să rămână în poziția de statuie timp de 20-30 de secunde.

  • Planșe educative: oferă-i fișe de lucru cu labirinturi, elementul lipsă sau caută ce cifra nu este trecută în șirul de numere, încercuiește intrusul, găsește perechea sau elementele asemănătoare, unește punctele etc.
  • Amintește-ți cuvintele: să-i enumeri o listă de cuvinte diferite (diverse domenii), iar după aceea să-l rogi să le repete așa cum își amintește el.