Copiii fac primii pași între 10 și 18 luni. În medie, cam jumătate dintre ei reușesc să facă primii pași singuri până la prima lor aniversare. Însă, fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare. Micuții progresează în etape și își folosesc experiența acumulată pentru a evolua. Înainte de a merge singur, sunt mai mulți pași specifici de parcurs care îl vor ajuta să treacă la următoarea etapă.

Ce abilități trebuie să aibă copilul înainte de a merge

Dorința de a explora îl determină pe cel mic să facă primii pași și să-și dezvolte musculatura, deci evită să îl lași prea mult timp în țarcul de joacă sau în scaun. Mersul depinde de motricitatea grosieră, prin urmare copilul trebuie să-și fi dezvoltat deja mușchii ce susțin și permit mișcările gâtului, umerilor, spatelui și membrelor. De asemenea, creierul său trebuie să fie într-un anumit stadiu de dezvoltare, respectiv să poată trimite mesajele corespunzătoare către mușchi. Așadar, înainte de a merge, copilul trebuie să poată să-și controleze mișcările capului (în jurul vârstei de 4-5 luni), să stea în șezut singur pentru perioade scurte (în jur de 6 până la 8 luni), să se ridice și să stea în picioare singur câteva secunde (în jur de 9 până la 11 luni). Este mai bine dacă micuțul s-a târât și a mers în patru labe înainte de a se ridica în picioare, dar unii bebeluși trec peste aceste două etape esențiale în dezvoltarea abilităților motorii grosiere.

Cum stimulezi bebelușul să meargă

În această etapă de dezvoltare trebuie să fii permanent lângă copilul tău, să îl încurajezi și să îl stimulezi. Iată ce poți face:

  • Folosește un premergător. Acest dispozitiv este util în jurul vârstei de 8 luni, atunci când bebelușul stă bine în picioare și musculatura îi permite să le împingă pentru a se deplasa. Premergătorul este un instrument minunat pentru cei mici pentru a explora și a fi independenți. Însă, acesta trebuie să fie folosit pe perioade limitate în timpul zilei. De asemenea, scaunul acestuia trebuie să fie reglat corespunzător, la o înălțime care să îi permită ca degetele de la picioare să atingă solul și care să prevină riscurile posibile de a cădea.
  • În această perioadă, bebelușul trebuie să fie monitorizat permanent, pentru a evita accidentele. Aici ai două soluții: fie îți lași locuința așa cum este, dar îl supraveghezi permanent și punctezi printr-un „nu” sau „stop” ferm explorările interzise, fie elimini toate lucrurile periculoase și îl lași să se miște după bunul plac.
  • Mersul desculț permite mușchilor mici din picior să se dezvolte. De asemenea, îi permite celui mic să experimenteze senzația solului de sub picioare. Prin urmare, nu este necesar ca un bebeluș să poarte pantofi în casă atunci când învață să meargă.
  • După ce a început să meargă sprijinindu-se de mobilă, stimulează-l mergând alături de el în timp ce îl ții de o mână. Mulți copii pot face câțiva pași atunci când sunt ținuți de una sau de ambele mâini sau atunci când împing o jucărie, cu sau fără roți. Trebuie să fii atentă, căci dacă jucăria se rostogolește prea repede, copilul se poate speria. În schimb, poate prefera un obiect fără roți, cum ar fi un coș de rufe răsturnat.
  • După ce bebelușul reușește să se ridice fără sprijin, ambele mâini îi sunt libere, ceea ce îi oferă posibilități noi de explorare. Acesta este momentul în care trebuie să îți reevaluezi locuința din punct de vedere al nivelului de siguranță, pentru a evita accidentele. După ce bebelușul tău se ridică și merge singur, stai la câțiva pași distanță de el pentru a-l încuraja să meargă spre tine.
  • În această etapă, copilul va cădea frecvent. Atunci când se întâmplă, nu exagera. Dacă plânge, liniștește-l cu blândețe. Încurajează-l să se ridice și să meargă din nou. Evită să spui frecvent „Stai/ Stop!”, „Vei cădea!” sau „Nu!”, deoarece prea multe avertismente de acest tip i-ar putea încetini învățarea sau îi pot crea frici inutile.

Nu forța bebelușul să meargă, el o va face atunci când va fi pregătit mintal și fizic. Este important să reții că dobândirea abilităților motorii poate varia de la copil la copil, iar vârstele prezentate aici sunt niște medii. Totuși, dacă ai nelămuriri sau dacă cel mic a împlinit 19 luni și încă nu se deplasează singur, consultă pediatrul copilului sau un ortoped, pentru că numai un specialist este în măsură să evalueze dezvoltarea lui.