Nu sunt rare cazurile când părinții își faci mari griji cu privire la comportamentul copiilor în timp ce iau masa. Este adevărat că nu toți micuții sunt ascultători și îndeplinesc în totalitate condițiile și regulile impuse de părinți, iar în astfel de situații îți vin în ajutor nu țipetele, ci câteva sfaturi eficiente care ar putea funcționa și în cazul vostru. Să nu crezi că vei avea succes garantat din prima încercare și tocmai de aceea ar trebui să te înarmezi cu multă răbdare și să încerci până nu ajungi la rezultatul scontat.

Alege momentul potrivit

Este foarte important ca celui mic să îi fie foame, atunci când se aşează să mănânce, pentru că altfel timpul petrecut la masă va deveni o corvoadă pentru amândoi. Specialiştii ne sfătuiesc ca între mesele principale şi gustări să existe un interval de două trei ore. Altfel spus, dacă a mâncat la 8, are voie să ia gustarea la 10 şi între 12 şi 13 prânzul. Pentru că dacă se va găsi ronțăind cât e ziua de lungă, atunci cu siguranță se va aşeza la masă sătul. Mai mult decât atât, pentru ca celui mic să i se facă foame, trebuie să îl laşi să îşi consume energia: încurajează-l să se joace, să alerge, să meargă cu bicicleta etc. 

Fă-l să se simtă independent 

De cele multe ori, copiii îşi doresc să nu fie copii, să nu li se spună ce, când şi cum să facă. Aşa că decât să îi pui la masă şi să îi spui “mănâncă!”, ar fi de ajutor să îi oferi alternative. „Ce vrei să mănânci dintre asta, asta şi asta?” „Ce să fac bun de mâncare pentru diseară?” Vei vedea că, dacă îl vei face să se simtă independent, vei reuşi să îl aduci pe nesimțite acolo unde îți doreşti. 

Mixează familiarul cu noul 

Dacă ai încercat o rețetă nouă şi vrei să îl împrieteneşti cu ea, adaugă în farfurie şi un aliment pe care el îl iubeşte. Sau, dacă este posibil, fă un mix între rețeta nouă şi o mâncare deja cunoscută de el. Bineînțeles, ai grijă ca rezultatul să fie mai mult decât comestibil :)

Creează o atmosferă cât mai plăcută 

Nu vei obține rezultate prea bune dacă vei întrerupe copilul din joc şi îl vei aşeza direct la masă. În schimb, s-ar putea să dea roade crearea unui ritual. Obişnuiți-vă ca, înainte de masă, să vă spălați împreună pe mâini sau să cântați un cântecel. Mai mult decât atât, trebuie să faci în aşa fel încât momentul mesei să fie unul relaxant. Pentru asta, trebuie să te asiguri că cel mic stă într-o poziție confortabilă, că ajunge la masă şi că nu dispune de atât de mult loc încât să se întină ca într-un fotoliu. Iar dacă vorbim de un copil mai mititel, trebuie să ai în vedere faptul că scaunul de masă poate tăia pofta de mâncare.

Cum?  S-a demonstrat ştiințific faptul că scaunul înalt de masă în care copilul stă legat poate provoca reacții la nivel neurologic, iar explicația este una simplă: un copil mic este obișnuit să stea pe jos, la înălțimea lui sau de-a bușilea. În momentul în care îl ridicăm la un metru înălțime și îl legăm acolo este ca și cum cineva ne-ar lega pe noi pe marginea prăpastiei și ne-ar da să mâncăm. În momentul acela, reacția creierului este de a reacționa la teamă, de a secreta adrenalină, motiv pentru care nu îi mai trebuie mâncare. Aceasta nu este neapărat o regulă, nu se aplică la toți copiii, dar șansele să se întâmple așa sunt mari.

Fii constantă şi flexibilă, în acelaşi timp

Rămâi constantă asupra programului şi a alegerilor cât mai sănătoase, dar fii flexibilă în privința rețetelor. Ştim că este greu, dar încearcă să faci o rețetă nouă măcar o dată pe săptămână şi să oferi copilului opțiuni, pentru a alege ce să mănânce.

Mănâncă şi tu cu el 

Bineînțeles, copilul nu va avea pofta de mâncare dacă va mânca singur. Chiar şi în perioada 6-9 luni este îndeajuns de mare încât să mănânce mai cu poftă, dacă te vede pe tine că faci asta. Mai mult decât atât, dacă vrei să îl şi înveți să mănânce sănătos, trebuie să te vadă pe tine mâncând mâncare sănătoasă cu poftă. Dacă tu strâmbi din nas la legume fierte, crezi că va arde de nerăbdare să îi dai legume fierte? Iar dacă tu eşti în a 9-lea cer când mănânci cartofi prăjiți cu brânză, cât de încântat crezi că va fi el, când îi vei interzice asta? Deci, fii tu ceea ce aştepți de la copilul tău!