Chiar dacă încearcă din răsputeri să impună copilului anumite reguli, unii părinți pot constata, la un moment dat, că nimic nu mai funcționează. Pentru ca o limită sau o regulă să funcționeze, este necesar să fiți de acord în egală măsură și tu, și copilul. Adică, nu este suficient să te gândești tu la o regulă cu care să fii de acord, ci este important ca și copilul să fie de acord cu ea. Dar, există și situații în care copilul vrea mai mult, dar tu nu ești dispus să îi oferi, deoarece acest lucru ar însemna încălcarea limitei cu care, culmea, copilul a fost de acord. Ce-i de făcut?

În primul, rând, e important să nu îți judeci foarte tare copilul atunci când vrea mai mult, chiar dacă a fost și el de acord cu regula pe care ați stabilit-o. Atunci când face ceva care îl atrage mult, sau la care are acces mai rar, sau când are dulciurile în față, îi este foarte greu să se abțină, să se oprească.

Pur și simplu ia în calcul și faptul că un copil învață în timp să aibă răbdare, să aștepte, să poată se oprească. Și cu fiecare moment în care reușește să facă asta, el face un pas înainte pe acest drum, ceea ce este minunat! 

O soluție care te ajută să eviți scandalul și să reduci supărarea copilului care apare atunci când e pus în situația să aplice limita, să pună stop activității plăcute pe care pare că ar face-o la nesfârșit, este lista de alternative.

Este o listă pe care o gândiți și o întocmiți împreună și care reprezintă cât mai multe alternative la acel lucru sau la acea activitate care reprezintă obiectul regulii.

Pentru fiecare limită pot fi găsite mai multe alternative cu care, foarte important, copilul să fie de acord. De fapt, cu cât mai mult contribuie copilul la această listă, cu atât mai mare este probabilitatea ca el să aplice mai ușor regula, deoarece știe că, în locul activității plăcute la care trebuie să renunțe, poate face altceva care îi place. Poate nu chiar la fel de mult, mai ales că nu este fructul interzis, dar îi place cât de cât și el ales-o.

Te poți gândi deja de pe acum la care este regula sau limita pe tema căreia aveți cele mai multe discuții și poți contura deja în mintea ta câteva alternative care îi vor plăcea copilului. Ce îți rămâne de făcut este să discuți cu el și să scrieți împreună această listă.

În felul acesta, vă veți bucura de mai multă liniște în casă, investind mai puțin timp în conflicte și mai mult timp în conectare și iubire!