În jurul vârstei de un an, părinții sunt nerăbdători să-și vadă bebelușul mergând pe piciorușele proprii, dar specialiștii îi îndeamnă să se înarmeze cu multă răbdare. Această etapă este absolut individuală și diferă de la copil la copil. Tocmai de aceea, nu ar trebui să îți pui întrebări atunci când copilul prietenei tale merge și al tău încă nu. Mai mult decât atât, părinții ar trebui să respecte un set de reguli importante în această perioadă.

Este o greșeală să îți forțezi copilul să facă diverse lucruri în diferite stadii ale dezvoltării sale. Fiecare copil este unic. Nu trebuie să existe termene în limită pentru ca el să reușească să facă anumite lucruri. În cazul anumitor copii, dobândirea unor asemenea abilități durează mai mult timp, pe când alții se dezvoltă mai rapid.

În mod asemănător, unora dintre bebeluși le apar primii dinți la 3 luni, iar altora la 8 luni. Nu există un termen limită. Prin urmare, trebuie să aștepți ca bebelușul tău să fie pregătit. Unii copii se vor ridica în picioare la vârsta de 6 luni, alții abia la 1 an.

Acordă atenție următoarelor semne:

 • Dacă bebelușul este capabil să stea pe burtă, să se întoarcă pe spate, apoi să se întoarcă din nou cu fața în jos, înseamnă că mușchii lui devin din ce în ce mai puternici.
   
 • Un alt semn este faptul că bebelușul poate sta în picioare singur pentru câteva secunde atunci când se află în premergător. În general, acest lucru se întâmplă la vârsta de 6 luni, dar acest termen nu este unul fix. Este posibil ca acest proces să apară abia la vârsta de 8 sau 9 luni.

Statul în picioare la bebeluși este un semn de dezvoltare psihomotorie avansată

Această poziție întărește mușchii spatelui la copii și previne disconfortul și problemele de mers. Imediat după ridicarea în picioare, bebelușul va fi pregătit să meargă. De aceea, este foarte important să nu-ți forțezi copilul să se ridice singur înainte ca acesta să fie pregătit pentru o asemenea acțiune.

Permite-le mușchilor săi să se dezvolte în propriul lor ritm. Atunci când copilul va putea să se ridice singur în picioare, va fi mai independent și va putea să se joace singur cu jucăriile sale sau cu alte lucruri care îi captează atenția.

Cum îți înveți copilul să stea în picioare prin exerciții

Te întrebi cum îți înveți copilul să stea în picioare pe cont propriu? Deși este bine să-l lași pe cel mic să se dezvolte în propriul său ritm, îl poți ajută să își întărească mușchii spatelui prin anumite exerciții ușoare. Acestea nu îl vor determina pe copil să meargă mai repede, dar atunci când o va face îi va fi mult mai ușor.

În plus, practicarea de exerciții fizice ușoare este o modalitate distractivă de a petrece timp cu cel mic. Îl poți ajuta pas cu pas să crească sănătos și fericit.

Înainte de a afla cum îți înveți copilul să stea în picioare, trebuie să te asiguri că acesta a trecut deja prin anumite etape ale dezvoltării sale psihomotorii. Spre exemplu, bebelușul trebuie să poată să-și țină capul ridicat atunci când se ridică singur de jos.

Gimnastică alături de bebeluș

Pentru a efectua aceste exerciții simple cu bebelușul tău, pune o pătură moale și groasă pe podea și treci la treabă. Acestea îi vor întări abdomenul, gâtul, spatele și brațele. De asemenea, este foarte important să ai la îndemână câteva dintre jucăriile preferate ale copilului.

 • Așază copilul pe spate. Stai în fața lui și ține-l de mâini. Apoi, ridică-l foarte ușor și lasă-l înapoi jos. Repetă acest lucru de trei sau patru ori consecutiv.
   
 • Ține copilul în brațe, astfel încât să se poată sprijini cu spatele de tine. Bateți din palme sau jucați-vă un alt joc distractiv cu mâinile. Bebelușul va încerca imediat să se ridice în picioare pe cont propriu. Îl poți ajuta ținându-l de mâini atunci când nu se mai sprijină cu spatele de tine.
   
 • Pune copilul pe spate. Ține deasupra sa, în aer, o jucărie care îl atrage foarte mult pentru a-l tenta să se întindă după ea. Ușor, ușor, copilul se va ridica să o ia.