Când olița devine o etapă cucerită, urmează pasul următor: mersul la toaletă. Înarmați-vă cu multă răbdare, pentru că și această etapă poate fi una plină de provocări. Cum ne asigurăm că tranziția este ușoară, și nu înfricosatoare, haideți să aflăm în cele ce urmează.
Mai întâi, să lămurim o mare neîntelegere cu privire la obișnuirea copilului la toaletă. Pur și simplu asta nu se produce automat. Deseori, copilul dă singur semnale că este pregătit pentru asta. Ceea ce pot face părinții este să-l încurajeze și să îi ofere toate instrucțiunile necesare în acest sens.
Obișnuiește-l la toaleta
Sunt copii care sunt destul de înfricoșați de acest lucru, deoarece au senzația că vor cădea în vasul de toaletă. Dacă cel mic are frați și surori mai mari, el vede cum ei folosesc toaleta. Acest lucru, prin puterea exemplului, face începutul mai puțin înfricoșător. Dacă nu are frați mai mari, nu dispera! Încearcă să-i vorbești liniștit despre întregul proces și faceți câteva exerciții împreună.
Curățarea toaletei împreună
De asemenea, un lucru care îi ajută pe cei mici să se obișnuiască la baie, este tragerea apei sau chiar curățarea toaletei. Este o modalitate foarte bună de a ajuta la învatarea acestui ritual.
Instrumente utile
Un vas de toaletă este de obicei mult prea înalt pentru copilul dumneavoastră. De multe ori el nu va putea să se așeze singur pe toaletă. Prin urmare, va trebui să-l ajutați să se ridice, sau să cumpărați un scăunel special pe care îl puteți pune și sub chiuvetă, astfel încât copilul să se poată spăla pe mâini. Foarte util este un adaptor de toaletaă - un colac special pentru copii, care, prin dimensiunea deschiderii micșorate, diminuează frica copilului de a cădea înăuntru.
Spălați-vă pe mâini după urinat
După folosirea toaletei, ne spălăm pe mâini. Introduceți acest obicei de la început, astfel încât să devină rutina după fiecare vizită de toaletă. Faceți totul mai distractiv, cu săpun special pentru copii și un prosop bun.
Stickere oferite drept recompensă
Poate că ați folosit deja sistemul recompenselor atunci când cel mic învăța să stea pe oliță. Puteți repeta acest lucru și cu vizita la toaletă. Fiecare pas este recompensat cu un sticker, chiar dacă copilul folosește pentru prima data toaleta mare. În cazul în care copilul nu reușește să defecheze în toaletă, și se întâmplă de multe ori, lăsați-l să facă în scutec, în timp ce stă pe WC. Următorul pas este de a dezlipi patch-urile scutecului. Și tot așa, până ce copilul reușește să elimine scaunul fără scutece.
Mânuțele ajung peste tot, inclusiv pe scaunul de toaletă. Mai ales în cazul în care copiii ajung să stea pe el. Prin urmare, igiena optimă a toaletei este foarte importantă.