Am fi tentați să spunem că nu este mare filosofie să speli un copil mic pe dinți. Însă părinții ştiu că acest gest banal de igienă se lasă cu reprize de plâns şi proteste din partea celor mici. Şi nu doar testul răbdării trebuie trecut de către părinți, ci şi testul informării. În funcție de vârsta copilului se aleg şi folosesc produsele de igienă dentară.

Înainte de a intra în subiect trebuie să lămurim un aspect. Copiii trebuie spălați pe dinți, indiferent de vârsta lor. 

„Deşi unii părinți nu dau importanța cuvenită îngrijirii dinților temporari, în ideea că aceştia vor fi înlocuiți de dinții definitivi, țin să precizez că odată cu apariția primilor dinți, trebuie să le oferim copiilor o igienă orală corectă. Atât dimineața cât şi seara, dinții trebuie spălați corect şi cu atenție”, trage un semnal de alarmă dr. Dima Cosmin.

Fiecărui nivel al dentiției îi corespunde un anume tip de periuță

„În primul rând o periuță de dinți pentru copii trebuie aleasă corect, în concordanță cu vârsta copilului.

Spre exemplu, o periuță de dinți eficientă pentru un copil de până în 18 luni trebuie să aibă perii moi pentru a nu leza gingia în timpul periajului. Suportul perilor trebuie să fie dintr-un cauciuc moale pentru a le face bebeluşilor un masaj la nivelul gingiei în timpul periajului, fără a leza gingia, mucoasa. Pe măsură ce copiii cresc şi periuțele diferă, atât ca formă, mărime, dar şi tipul perilor.

Un periaj este complet atunci când folosim şi o pastă de dinți adecvată vârstei lor.

O atenție deosebită trebuie acordată şi intervalului la care înlocuim periuțele de dinți ale copiilor. Întrucât, la vârste fragede, copiii au tendința de a muşca periuța, aceasta se degradează destul de repede şi perii, inițial drepți, devin curbați. Acesta este momentul la care periuța ar trebui înlocuită, întrucât şi-a pierdut din eficiență”, explică medicul.

Nu toți copiii sunt fani spălat pe dinți...

„Uneori, copiii au tendința de a refuza pasta de dinți pentru că nu le place gustul. În această situație se recomandă schimbarea pastei de dinți cu o pastă ce conține altă aromă, până când copilul va accepta folosirea ei. În niciun caz nu se recomandă renunțarea la pasta de dinți care are un rol foarte important în prevenția apariției cariilor”, încheie dr. Dima Cosmin.