Există situații în care un copil aparent sănătos se trezește dimineața și simte durere la nivelul șoldului, durere care poate fi atât de pregnantă încât acesta refuză să pună piciorul pe pământ. Acest simptom poate apărea inclusiv atunci când copilul nu are alte afecțiuni acute, nu s-a lovit și nici nu a avut căzături recente. Totuși, un indiciu pentru diagnosticul final ar fi faptul că cel mic a avut febră în urmă cu aproximativ două săptămâni. Dacă se adeverește și acest fapt, s-ar putea să fie vorba despre sinovita tranzitorie de la nivelul șoldului, susține kinetoterapeutul Coralia Tudor.
Sinovita tranzitorie a șoldului este o inflamație ușoară și limitată a șoldului care poate dispărea după câteva zile, deși în debutul său durerile sunt acute. Sinovita tranzitorie a șoldului este cauza principală a durerii de șold la copii, poate afecta atât partea stângă, cât și cea dreaptă, dar este important de reținut că nu afectează niciodată ambele părți.
Această afecțiune apare la copiii cu vârsta între 2-10 ani și mai frecvent la cei între 3 -8 ani. Pe lângă șchiopătat, s-ar putea să observați o inflamație la nivelul articulației șoldului. De asemenea, afecțiunea poate interveni la aproximativ 2 săptămâni după ce copilul a avut o infecție virală la nivelul căilor respiratorii superioare sau la nivelul tractului gastro-intestinal.
În urma consultației, medicul specialist s-ar putea să vă recomande repaus total timp de 7-10 zile, ceea ce înseamnă că micuțul va fi purtat în brațe sau va sta în poziție culcată și nu va avea voie să calce deloc pe picior. În unele cazuri, se va recomanda și aspirarea lichidului articular.