Cu toții știm că legumele sunt foarte bune pentru sănătate, iar mulți părinți se străduiesc neîncetat să-și convingă copiii să mănânce legume cel puțin o dată pe zi, în fiecare zi uneori cu prea puțin succes. Având în vedere această provocare este de fapt o misiune aproape imposibilă, avem în continuare câteva sfaturi de la un medic nutriționist pentru a convinge copiii să mănânce mai multe legume. Atitudinea potrivită și putină creativitate sunt secretele de bază!

Poate factorul cel mai important pe care trebuie să-l luați în considerare este propria atitudine și abordarea față de mâncare în general. Evitați să forțați copilul să mănânce legume sau alte alimente. Încurajați copilul să ia măcar o dată ca să guste, dar nu vă suparăți dacă refuză - spune medicul nutritionist Ana Maria Grecu. Urmând exemplul părinților, copilul va încerca gustul alimentului respectiv, deci e important să introducem mâncăruri variate din când în când.

Sfaturi și strategii:

  • Adăugați legume la alimentele gata preparate pe care le-ați cumpărat de la supermarket sau la cele pe care le preparați în casă.
  • Pregătiți un platou cu legume proaspete sau o salată de legume coapte la cuptor sau puse pe grătar, înaintea felului principal, adică exact în momentul când copilul este mai flămând.
  • Păstrați în frigider un castron cu roșii cherry sau morcovi mici ca să fie la îndemână pentru o mică gustare. (Desigur, va trebui să luați în calcul faptul că aceste alimente prezintă un risc de sufocare pentru copiii mai mici, de aceea vă recomandăm să monitorizați tot).
  • Serviți copilul cu legume proaspete sau ușor fierte la aburi, cu sos de salată sau cu brânză.
  • Faceți piureul din cartofi dulci în locul cartofilor obișnuiți, deoarece cartoful dulce conține multă vitamina A.
  • Lăsați copilul să-și prepare un hamburger cu fâșii de salată, roșii, piept de pui și puțină brânză.
  • Preparați alimente cu sos de roșii sau roșii înăbușite.
  • Încercați să nu gătiți legumele prea mult pentru a le pastra gustul, aspectul strălucitor și vitaminele valoroase.
  • Ajutați copilul să se familiarizeze cu legumele; serviți-i legume în fiecare zi.
  • Preparați împreună felurile (de exemplu, copiii mai mici pot spală legumele, iar cei mari pot mărunți sau toca legumele pentru felurile gătite sau salate).
  • Lăsați copilul să aleagă legumele proaspete atunci când mergeți la cumpărături.
  • Dacă aveți curte, amenajați o grădină de legume împreună cu copilul; dacă nu, puteți planta în ghiveci o legumă, iar apoi puteți să țineți ghiveciul undeva la lumină.
  • Însă cel mai important lucru este să fiți un bun exemplu. Amintiți-vă că faptele spun mai multe decât vorbele. În plus, și părinții au nevoie de legume!

Sfaturi suplimentare:

În cazul în care copilul strâmbă din nas când vede multe dintre legume, încercați să le strecurați în mâncare, astfel:

  • Preparați brioșe împreună cu copilul și adăugați-le dovleac, dovlecei sau fâșii de morcovi atunci când preparați amestecul.
  • Introduceți în sandvișuri câte o frunză de salată, o felie de roșie, sau rondele de morcovi.
  • Adăugați la supă, la ciorbă, la sosul pentru spaghetti sau în lasagna niște spanac tocat sau o mână de legume congelate.
  • Adăugați roșii tocate sau morcovi gratinați la salata de ton, de pui sau de paste.
  • Gătiți amestecurile de legume congelate conform indicațiilor apoi adăugați-le la salata de cartofi.
  • Faceți pizza împreună cu copiii și adăugați broccoli sau spanac tocate împreună cu sosul de roșii.
  • Adăugați broccoli tocat sau morcovi la alimentele conservate.