Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care mulți părinți o fac cu intenția de a-l stimula pe copil să accepte mai ușor noul mediu și de a ușura procesul de acomodare este să îi spună copilului lucruri neadevărate sau să i se ascundă adevărul că va fi lăsat acolo singur, fără părinți.

Asta se poate întâmpla în diferite moduri, printre care:

  • Părintele îi prezintă copilului o poveste idilică despre grădiniță, ca despre un castel cu zâne și prințese
  • Grădinița este prezentată mai degrabă ca un loc de joacă, unde copilul poate sta cât se simte bine
  • Mersul la grădiniță este prezentat ca fiind opțional
  • Copilul nu este pregătit pentru separarea de părinți

Desigur, este întru totul de înțeles dorința părinților de a face procesul de acomodare a copilului la grădiniță cât mai ușor și plăcut. Însă, pe de altă parte, știm cu toții că așteptările nerealiste generează, în mod automat, dezamăgire. Și dezamăgirea copilului după primele zile de grădiniță este mai greu de gestionat decât prezentarea lucrurilor așa cum sunt ele înainte de începerea grădiniței.

Dezamăgirea copilului se va manifesta prin refuzul de a merge la grădiniță, cu crize de plâns dimineața sau chiar cu simptome somatice generate de stresul emoțional (febră, răceli, dureri de burtă, alergii, constipație etc.).

Iată 3 lucruri care trebuie să se întâmple înainte de prima zi de grădiniță sau de creșă pentru ca cel mic să știe ce urmează pentru el:

  • O discuție cu copilul, indiferent de vârsta lui, despre toate schimbările pe care le va implica pentru intrarea în colectivitate: ce program va avea, cine îl va duce, cine îl va lua, la ce oră, cine se va ocupa de el, ce va mânca etc.
     
  • O vizită la grădiniță/creșă, astfel încât cel mic să înceapă să cunoască oamenii și mediul în care va petrece o mare parte din timp în următorii ani.
     
  • Cel puțin o experiență în care copilul este lăsat de mamă (sau de persoana cu care a petrecut cel mai mult timp până acum) cu un adult care nu îi este apropiat copilului, astfel încât micuțul să înceapă să se obișnuiască să stea și cu alte persoane

Lucrurile sunt foarte delicate când vorbim despre acomodarea copilului la grădiniță sau la creșă, deoarece aceasta este prima desprindere de mediul familial atât de cunoscut. În lipsa unui răspuns adecvat la întrebările pe care le pune copilul și la emoțiile pe care le manifestă și, fiind mic, nu știe să le exprime, procesul de adaptare la grădiniță poate fi traumatizant.