Când vine vorba despre copilași care mușcă, trebuie să știi că este absolut normal ca ei să manifeste această tendință la vârste mici – între 1 și 4 ani. Nu are rost să te sperii sau să te înfurii – aproape fiecare copil mic va trece printr-o fază în care va mușca (pe tine, pe alți copii). Însă ar fi normal ca această fază să fie una trecătoare – dacă la 4 ani, încă mușcă, vorbim probabil de o problemă (cel mai probabil, emoțională).

mamaplus

De ce există copilași care mușcă?

Nu se pot exprima. Între vârsta de 1 an și 4 ani, copilului îi este extrem de greu să își exprime emoțiile și nevoile. De aceea, această perioadă este una agresivă – copilul poate arunca cu obiecte, lovi și… mușca!

Durere de gingii. Înainte de a le ieși dinții, pe copilași îi dor extrem de tare gingiile. Prin mușcat, își alină puțin durerea și își exprimă supărarea.

Explorare și descoperire. Copilașii mici explorează obiectele din jur, doresc să descopere cât mai mult, iar pentru aceasta își folosesc mâinile și gura! De aceea, copilul mic își introduce obiecte în gură – le testează și gustă… Iar dacă obiectul îi pare atractiv, tocmai pentru că nu știe ce înseamnă acest comportament, copilașul îl mușcă.

Sfidare. Dacă ți-ai învățat deja copilul că a mușca nu este acceptabil și el știe că nu are voie să facă asta, însă continuă, poate fi modul său de a te sfida și de a cere mai multă atenție – când se simte puțin ignorat. El știe că dacă face ceva ce nu are voie, îți atrage foarte repede atenția asupra sa.

Ce facem cu copilașii care mușcă?

Inel gingival. Pentru că deseori motivul mușcăturilor este durerea, când îi cresc dințișorii, oferă-i un inel gingival. Poți cumpăra și câteva jucării speciale pe care să le muște și să îl înveți că are voie să le muște doar pe acestea când simte nevoia.

Nu îl învața cu acest obicei. În nici un caz, atunci când te joci cu el, nu te preface că îl „papi”, nu face pe monstrul și nu îl mușca nici măcar în aparență! Iar, oricât de scump ți se pare când vrea să te prindă, dacă încearcă să te muște sau să te apuce și îți ia un deget sau mâna în gură, oprește-l și dezaprobă-l.

Vorbe. Dacă are peste 2 ani, el poate înțelege mai bine dacă îi explici că atunci când mușcă, provoacă durere. Spune-i că ceea ce face el îi rănește pe ceilalți. Învață-l să se exprime prin alte activități sau chiar cuvinte simple când are nevoie de ceva sau este supărat.

NU îi răspunde la fel. Un sfat foarte prost când vorbim despre copilași care mușcă: să îl muști și tu! Ai putea crede că astfel îi arăți că doare și că nu va mai face. Însă nu este așa: dacă muști și tu, îi arăți că și tu faci asta, deci că e un comportament normal! În plus, îl superi, îl provoci să se poarte astfel, oricât încerci apoi să îi spui că nu este voie. Nici o pedeapsă severă nu este utilă atunci când copilul mușcă – pentru că de cele mai multe ori, el nu mușcă pentru a face rău, deci nu înțelege de ce îl pedepsești – el înțelege doar că ești rea cu el și se supară.

Nu îl ignora. Nu îl face să se simtă ignorat – știi că la vârste mici, copiii au nevoie de apropierea ta, altfel vor găsi prin ce comportamente să îți atragă atenția eficient. Stai lângă el, fă împreună cu el diferite activități și fă-l să se simtă iubit.

A trecut de 4 anișori și încă mușcă?

Dacă cel mic încă mușcă alți copii după vârsta de 4 ani, acest comportament nu mai poate fi considerat chiar normal. Poate arată o frustrare crescută a copilului, un dezechilibru emoțional – așadar, este bine să discuți cu medicul.

Sursa