Toate mamele recunosc cât de important este somnul în dezvoltarea copiilor. Nu degeaba există expresia care spune: "copiii se trezesc mai mari”, pentru că este dovedit faptul că cei mici cresc în timp ce dorm. Dar somnul nu favorizează numai creșterea, ci și alte procese mentale și fiziologice. 

Psihiatrul Jose Ferreira Belisario susține că micuții care dorm puțin, manifestă lipsă de concentrare, mai multă anxietate și alte tulburări.

De ce este atât de important somnul?

În timpul somnului, hormonul de creștere își îndeplinește funcțiile, în special atunci când somnul este în cel de-al patrulea stadiu sau profund. Dacă micuțul tău adoarme târziu, hormonul, pur și simplu, nu va avea ocazia să funcționeze corect.

De asemenea, trebuie să știi că dacă cel mic nu doarme bine, a doua zi, randamentul lui va fi mult mai scăzut, afectând și performanțele academice.

Ce putem face ca părinți?

Mai întâi trebuie să recunoști că micuțul tău ar putea avea o problemă de sănătate dacă nu merge la culcare la timp. Aceasta este o provocare foarte importantă și, pentru a reuși, trebuie să ții cont de următoarele lucruri:

  • Stabilește rutine. Să facă teme, să se joace, să se uite la televizor, să ia cina, să se spele și să se culce la ore fixe, înseamnă că-și obișnuiește corpul și mintea cu o rutină.
  • Creează-i o atmosferă plăcută și relaxată. După un anumit timp după ce merge la culcare, copilul nu trebuie să mai audă zgomote puternice sau muzica tare, ci să fie un mediu care invită la pace și liniște. O altă chestiune interesantă este ca cel mic să folosească patul doar pentru dormit, nu pentru joacă sau alte activități. Asta cu unicul scop ca el să identifice patul cu odihna și somnul și vei vedea că prin simpla atingere a pernei va adormi.
  • Stinge lumina. Nu există lumini care să simuleze ziua, mai degrabă lumini slabe și o dată copilul urcat în pat este bine să-i stingi lumina pentru ca melatonina să își facă treaba.
  • Cina ușoară. Stomacul plin provoacă disconfort și chiar coșmaruri!
  • Oferă-i securitate și siguranță. Dacă în timpul zilei au existat evenimente neplăcute, probleme sau ceva și mai grav, trebuie să discuți mai întâi cu cel mic, să-l ajuți să înțeleagă și să proceseze ce s-a întâmplat. Dacă nu, vor exista coșmaruri, monștri, lacrimi și refuzul de a dormi.
  • Fă-ți timp să-i citești o poveste, vorbește calm, rugați-vă și sărută-ți copilul.
  • Fii un exemplu. De asemenea, ai grijă de obiceiurile tale de odihnă. Te vei simți foarte bine, dacă te odihnești bine!