Odată cu venirea primăverii, ne bucurăm de vremea frumoasă de afară, deși încă ne mai deranjează fluctuațiile de temperatură. Odată cu asta începe și sezonul virozelor la copii, iar părinții ar trebui să cunoască cele mai bune remedii pentru a le face față așa cum se cuvine. Simptomele, deşi neplăcute, nu trebuie să vă sperie prea tare. Este vorba despre banalele viroze de sezon. Medicii le numesc viroze ale căilor respiratorii superioare şi sunt provocate de infecții cu viruşi din atmosferă. Cele mai cunoscute afecțiuni sunt sinuzita, rinita sau amigdalita. Mai rar apar laringite, bronşite sau chiar pneumonii. 

Nas înfundat, tuse şi febră. Simptomele sunt în general aceleaşi, dar la unii copii ele se manifestă mai puternic, la alții aproape deloc. Primele semne apar atunci când cel mic se plânge că îl ustură sau îl doare în gât. Începe să strănute des şi parcă îi curge puțin şi nasul.

În formel mai severe poate apărea şi o stare febrilă. Pe adulți îi mai poate durea capul sau pot să aibă frisoane, dar copiii mici nu prea îşi dau seama de astfel de simptome. Sunt doar mai prost-dispuşi şi mai morocănoşi. 

Tratamentul local constă în picături nazale şi, eventual, tablete de supt cu miere, lămâie, pentru calmarea iritațiilor. În rest, medicamentele nu sunt necesare. Dacă face febră sunt indicate antitermicele uşoare, care au şi rol antiinflamator pentru amigdale. Copilul se linişteşte şi se poate odihni. Pentru tuse se pot utiliza infuziile calmante sau siro-purile speciale. Este bine totuşi ca, înainte de a începe să-i administrați medicamente, să mergeți cu copilul măcar la medicul de familie, dacă nu la medicul pediatru. 

Ce trebuie să mănânce un copil răcit 

De obicei, micuții răciți nu prea au poftă de mâncare, de aceea nici nu trebuie forțați să mănânce. Important este să îi hidratăm şi să le dăm multe vitamine. Supa de pui este foarte hrănitoare şi hidratantă şi poate fi uşor de înghițit. Există dovezi ştiințifice care confirmă că supa de pui poate stimula vindeca-rea şi are uşoare efecte antiinflamatoare. Dacă puneți şi multe legume, lichidul auriu va fi o adevărată bombă de vitamine ce îl va ajuta pe cel mic să se pună pe picioare. Indicat este şi usturoiul, un anti-microbian puternic, cu acțiune imuno-stimulatoare. El ameliorează congestia, desfundă nasul şi uşurează respirația. Îl puteți adăuga în supe sau salate.