Ești pregătită să faci față afecțiunilor comune ale bebelușului sau micilor incidente? Te putem ajuta cu câteva sfaturi și cu informații despre trusa pe care e bine să o ai întotdeauna la îndemână.

Viața cu un copil mic este destul de imprevizibilă și nimic nu este mai neplăcut decât să te trezești în toiul nopții că nu ai niciun antitermic în casă când pe puiul tău îl frige febra. Iar acesta este cel mai comun exemplu, nu și singurul. De aceea este bine să fii pregătită cam pentru orice situație, să știi ce ai de făcut și să ai și cu ce.

Febră

Chiar dacă febra în sine nu este o boală, ci un semn că organismul se luptă cu o infecție, nu este de trecut cu vederea. Potrivit pediatrilor, temperatura normală la copii se situează între 36 și 38 de grade. Atunci când ea depășește valoarea de 38 de grade ai de-a face în mod cert cu febra. Dacă bebelușul are vârsta mai mică de trei luni, este obligatoriu să iei legătura cu pediatrul, pentru că riscul unor convulsii febrile este destul de mare la această vârstă.

Să nu-ți lipsească: termometru, sirop/suspensie/supozitor pe bază de ibuprofen, sirop pe bază de paracetamol.

Colici

De colicile bebelușului se tem, fără excepție, toate mămicile. Nu-i ușor să îți vezi puiul plângând până devine stacojiu la față și chircindu-se de durere. Din fericire este doar o perioadă și va trece. Numai că nu poți aștepta fără să faci nimic. Dacă micuțul tău este printre norocoșii care nu au parte de episoade violente, îi poți calma naturist durerile provocate de colici: cu ceaiuri. Dar dacă aceste crize sunt frecvente, durează mult și sunt puternice, va trebui să iei legătura cu pediatrul pentru a-ți prescrie ceva mai eficient.

Să nu-ți lipsească: ceai împotriva colicilor, sirop pe bază de plante, tetină anticolici (dacă puiul este hrănit artificial).

Eritem fesier

Contactul prelungit al fundulețului cu urina sau fecalele îi poate provoca puiului de om un mare disconfort. În termeni populari se spune că „s-a opărit“, dar de fapt este vorba despre eritem fesier. Ca să nu se întâmple acest lucru, important este să folosești scutece de calitate, să le schimbi la timp și să nu faci abuz de produse cosmetice de îngrijire a pielii bebelușului. Dar dacă deja s-a întâmplat.

Să nu-ți lipsească: unguent cu gălbenele, tătăneasă sau cătină.

Dermatită

Frecventă în primele luni de viață, dermatita afectează mai ales fetițele. Se manifestă prin leziuni roșiatice pe pielea capului, obraji, pomeți, frunte, în spatele urechilor, coate și genunchi (mai rar la nivelul trunchiului). Pe leziunile acestea apar mici vezicule, ce provoacă mâncărimi. Scărpinarea poate înrăutăți situația, existând risc de suprainfectare. Medicul va prescrie tratamentul corect.

Să nu-ți lipsească: unguente emoliente și hidratante, apă termală.

Afte

Pe interiorul buzelor sau obrajilor, pe limbă sau pe cerul gurii, odată apărute aftele îți chinuiesc micuțul care, din cauza lor, aproape că nu mai vrea să mănânce deloc. Pentru că nu poate. Pentru că îl doare. Nu știi cum arată? Sunt niște pete albe, cu margine roșiatică. Ca și cum a mâncat iaurt și i-au rămas în guriță foarte mici bucățele.

Să nu-ți lipsească: glicerina boraxată.

Erupție dentară

Acum e acum. Nici când a avut colici nu a fost tocmai ușor de îndurat, dar când încep să-i iasă dințișorii e chiar mai rău. Agitație, plâns, febră, salivație în exces, scaune moi, insomnie, pumnișori băgați în guriță. Fii răbdătoare, pentru că puiului tău nu îi este deloc ușor.

Să nu-ți lipsească: antitermice (în caz de febră), antidiareice, gel pentru gingii, jucării gingivale.