Fie că nu vrea să meargă dimineața la școală sau la grădiniță sau nu prea îi place o anumită activitate din casă, copilul s-ar putea preface că se simte rău, dându-ți de înțeles că nu vrea să facă acele lucruri. De cele mai multe ori totuși, copiii se prefac că se simt rău pentru a evita să meargă la școală. Acest lucru se poate întâmpla dacă cel mic urmează să aibă un examen și nu a învățat suficient, dacă este marginalizat de colegi ori dacă este ținta bullying-ului. Psihoterapeutul Petruța Gheorghe susține că în cazul în care părintele nu vrea ca cel mic să se comporte astfel, ar trebui să identifice situația și să acționeze corespunzător.

În primul rând, pentru a-și da seama dacă cel mic se simte sau nu rău, adultul ar trebui să verifice indicatorii precum temperatura corpului, scaunul copilului ori apetitul. Apoi, dacă părintele ajunge la concluzia că cel mic se preface, trebuie să încerce să identifice cauza pentru care face acest lucru.

  • Discută sincer cu copilul tău și îndeamnă-l să îți mărturisească problemele sale. Nu îl pedepsi pentru că te minte, ci fă tot posibilul pentru a-i arăta că poate avea încredere în tine. O discuție sinceră cu copilul și înțelegerea pe care i-o arăți vor consolida relația cu acesta.
     
  • Încearcă, totuși, să nu oferi atenție în exces celui mic atunci când se preface că îi este rău. În acest fel, nu îi hrănești nevoia de atenție care poate fi motivul pentru care cel mic disimulează boala.
     
  • Chiar și atunci când se preface că se simte rău, copilul trebuie să își îndeplinească atribuțiile și nu va fi scutit de la treburile pe care le are – teme, strânsul jucăriilor sau alte activități similare. În cazul în care situația persistă și copilul refuză să fie sincer cu privire la motivele pentru care evită anumite situații, e indicat să mergi la grădiniță/ școală și să discuți cu cadrele didactice pentru a afla dacă cel mic se confuntă cu vreo problemă care l-ar putea face să se comporte astfel.
     
  • Totodată, părintele poate merge împreună cu cel mic la un psiholog. Consilierea terapeutică permite părintelui să afle cauzele pentru care copilul se preface uneori că este bolnav, dar totodată îl ajută pe cel mic să își rezolve problema.

Metoda prin care copilul poate fi convins să nu mai facă acest lucru

Dacă cel mic știe că în situațiile în care se simte rău se poate uita la televizor cât e ziua de lungă, se poate juca pe telefon sau poate mânca tot ce poftește, e momentul să îi demonstrezi că lucrurile nu stau deloc așa.

Atunci când cel mic se preface că se simte rău, ia-ți o zi liberă pentru a-i oferi o lecție. Stai cu el acasă, însă nu îl răsfăța deloc. Pune-l să stea în pat, învelește-l, du-i un ceai sau un pahar cu apă lângă pat și apoi ieși din cameră. Spune-i că e mai bine pentru el să își petreacă ziua odihnindu-se și că nu e cazul să își obosească ochii cu telefonul, tableta sau televizorul, dacă se simte rău. Îi poți sugera însă să citească o carte dacă se plictisește. E important să nu te dai peste cap pentru a-i pregăti mese pe gustul său. Mai mult decât atât, mesele servite ar trebui să fie chiar plictisitoare și deloc apetisante.

La finalul zilei, întreabă-l pe cel mic dacă se simte mai bine sau e cazul să mergeți la medic – în cele mai multe cazuri, răspunsul va fi că se simte bine.