Se spune că băiețeii sunt mai agitați, mai bătăuși, iar despre fetițe că sunt „dulci, blânde, liniștite”. Cu siguranță unele dintre aceste comportamente sunt înnăscute, au anumite baze hormonale care se pune încă din timpul vieții intrauterine, dar sunt și încurajate de părinți și învățate de copil din interacțiunea cu mediul.

Psihologii susțin că ar fi anumite diferențe de caracter și de comportament între fată și băiat care apar încă de când sunt mici.

Jucăriile preferate

Se recomandă ca fetițelor să li se cumpere păpuși, căsuțe, seturi de bucătărie. Acest lucru se datorează  faptului că ele sunt mai sensibile, și că, mai des, ele au tendința să o imite pe mama. Multe fetițe își "cresc" propriul copilaș (care e de fapt o păpușă), îl "hrănesc", se joacă cu el și imit exact comportamentul pe care îl are și mama cu ele. 

În ceea ce privește băiețeii, acestora le plac mașinile, motocicletele, etc. "Băieții vor intra în conflicte iar părinții trebuie să le explice de ce nu este bine să folosim violența și să îi învețe modalități pașnice de rezolvare a conflictelor" spune psihologul Ilinca Petrescu.

Interese, activități, sporturi

Spre sfârșitul complexului Oedip, fetițele încep să se identifice cu mamele, să facă ce fac ele, să mearga ca ele, să vorbească asemeni lor, să fie interesate de haine, de bijuterii. Băiețeii devin pasionați de cunoaștere: mărci de mașină, dinozauri, anumite sporturi.

Influența părinților

Tata este prima persoana care îl învață pe băiețel ce înseamnă să fii barbat și în același timp îi oferă fiicei protecția, dragostea de care are nevoie pentru a putea fi confirmată în rolul ei de viitoare femeie. Băiatul învață de la tata cum să fie ca bărbat, iar fetița învață de la mamă ce înseamnă feminitatea și comportamentele specifice unei femei.

Atât băieții cât și fetele, mai des, preiau modelul părinților lor de relaționare în cuplu. Dinamica de cuplu îi va influența în viitoarele relații deoarece fiecare se va identifica inconștient cu părintele de același sex și va acționa în cuplu mai mult sau mai puțin așa cum și-a perceput mama si tatăl.

Sporturile preferate

În activitățile extra-curriculare este important să fim atenți ce anume îl pasionează pe copil. Ar fi bine ca, încă de mici, copiii să fie meargă la diferite sporturi  specifice sexului lor, de care vor fi atrași în mod firesc: fetițele la balet, dans sau gimnastică, iar băiețeii, karate, fotbal sau basket. Sigur că există și sporturi destinate ambelor sexe, cum ar fi: volei-ul, handbal-ul, înotul sau dansul.

Împărțirea jucăriilor

Fetițele învață mai ușor să își împartă jucariile și au tendința naturală să se ferească de conflicte sau să le aplaneze. Băieții sunt mai posesivi, vor să se lupte, se joacă ciocnind mașini și își imaginează lupte între animale. Dacă observăm acest comportament manifestându- se și în realitate este important să îi explicăm copilului că nu se poate să lovească și încercăm să ne dăm seama ce anume îl face să fie violent, și ce anume s-a schimbat în viața sa. Ar fi bine să-l întrebăm dacă l-a speriat ceva, sau dacă este anxios dintr-o anumită cauză, ne îndeamnă dna psiholog.