Dacă unii părinți afirmă că, copiii lor mănâncă foarte bine, alții însă se plâng că ai lor nu au poftă de mâncare, crezând că suferă de vreo boală. Prin urmare, pediatrul este cel care poate explica din ce cauză se întâmplă acest lucru și, de asemenea, el poate oferi sfaturi părinților ce se confruntă cu o asemenea situație.
În cadrul unei emisiuni TV de la noi, medicii pediatri Dorina Agachi și Mihai Stratulat au explicat de ce unii copii nu au poftă de mâncare, cum arată un copil sătul, dar și de ce părinții nu trebuie să-l oblige să mănânce mai mult decât este necesar.
Opinia pediatrului Dorina Agachi:
„Pofta de mâncare, într-adevăr, este un subiect foarte actual. Deseori, părinții pun problema cât mănâncă copilul, dar de fapt el mănâncă absolut ok. Uneori, el nu mănâncă atât cât ne-am dori noi, adulții, să mănânce, dar aparent, pentru el acel volum este unul satisfăcător.
Dacă copilul este activ, are evoluție în dezvoltarea sa fizică, psihomotorică, neurologică ce corespunde vârstei, și este un copil activ care răstoarnă casa, nu poate să fie vorba despre un copil care ar avea o patologie organică din cauza căreia nu mănâncă. Atunci noi pur și simplu insistăm absolut incorect asupra faptului că ar trebui să mănânce mai mult.
Dacă copilul are o problemă din cauza căreia nu mănâncă, atunci cu siguranță, pe lângă lipsa poftei de mâncare, vor fi și alte simptome. De aceea, dragi părinți, nu încercați să faceți această insistență de a îndopa cumva copiii! Trebuie să fiți un pic mai relaxați la acest capitol și, într-adevăr, dacă copilul zâmbește, înseamnă că e sătul”, a explicat Dorina Agachi.
Opinia pediatrului Mihai Stratulat:
„Mai este o problemă. Deci, când întrebi părinții „El nu mănâncă deloc nimic sau mănâncă doar ceea ce-i place lui și ceea ce-i dați dvs. nu vrea să mănânce?”, aflăm că mulți copii mănâncă ceea ce le place și nu mănâncă ceea ce ar vrea părinții. Și-atunci nu vorbim despre lipsa poftei de mâncare. Dacă totuși copilul nu mănâncă deloc, trebuie să investigăm stomacul să vedem dacă nu este o aciditate mărită și-atunci unii copii pierd pofta de mâncare, să investigăm pancreasul dacă la unii copii nu sunt fermenți pancreatici suficienți, iarăși scade pofta de mâncare”, a precizat Mihai Stratulat.