Câteodată e dificil să fii non-stop cu ochii pe bebeluș și să-i supraveghezi fiecare mișcare, mai ales când trebuie să-l iei cu tine peste tot, ori când ai de lucru prin casă și ți-ar trebui măcar 20 de minute de concentrare ca să-ți termini treaba.

Cel mai bun mod să câștigi câteva clipe pentru tine e să-i oferi lui o ocupație – cu alte cuvinte, să-i distragi atenția cu o jucărie nouă sau orice altceva îți pică sub mână. Dar cât de sigur este să faci asta? Iată ce spun experții despre obiectele periculoase pentru bebeluși!

Cheile

Bebelușii sunt atrași de lucrurile strălucitoare, precum și de sunetul scos de chei, însă dr. pediatru Jeffrey Berkowitz, din Texas, spune că nu este indicat să-l lași să se joace vreodată cu brelocul tău: „Cheile sunt făcute din alamă, care conține mici cantități de plumb. În plus, acestea au colțuri ce pot răni gura micuțului.“ El recomandă, în schimb, să-i distragi atenția cu niște chei din plastic, ca să îți poți rezolva treburile preț de câteva minute.

Telecomanda

Micuții sunt foarte curioși din fire, iar orice are butoane îi intrigă, mai ales când îi văd pe adulți folosind telecomenzile. „Dar ele nu sunt sigure pentru bebeluși, pentru că în general sunt pline de bacterii, care pot fi periculoase dacă sunt înghițite. Mai mult, ele au multe componente mici, ce pot reprezenta un pericol de înecare“, mai spune Berkowitz.

Tabletele

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca micuții sub vârsta de 2 ani să nu fie expuși la ecrane, precum cele de la tabletă, smartphone sau televizor. Bebelușii atât de mici nu pot înțelege oricum conținutul educațional pe care îl oferă aceste gadget-uri, iar specialiștii spun ele le pot afecta vederea micuților. Pe lângă asta, se pot sparge ușor, devenind periculoase.

Telefoanele mobile

Când ți-ai curățat ultima oară telefonul mobil? Smartphoanele sunt pline de bacterii, ca și telecomenzile sau tabletele, de altfel. „Există multe șanse ca mobilul să fie acoperit de bacterii sau virusuri, ce pot provoca boli grave“, spune Berkowitz. Mai bine ar fi să-i cumperi bebelușului tău un telefon de jucărie, din plastic.

Monedele

Bebelușul tău va găsi cu certitudine monede prin casă, prin poșetă sau prin alte locuri, dar nu-l lăsa să se joace cu ele. „Monedele reprezintă un pericol constant de înecare“, adaugă Berkowitz.

Creioanele, stilourile sau pixurile

„Cele mai multe markere și pixuri sunt non-toxice, dar copilașul se poate răni cu ele“, afirmă Berkowitz. De asemenea, specialiștii susțin că micurii se pot îneca dacă înghit capacele de la aceste obiecte. În plus, n-ai vrea să-ți lași micuțul singur în cameră, cu tot felul de markere colorate la îndemână, mai ales dacă tocmai ai zugrăvit pereții!