Ne aflăm în plin sezon de viroze, iar pentru a ne proteja copiii de ele, medicii spun că există câteva lucruri pe care le poți face chiar începând de azi.

1. Spălatul frecvent pe mâini

Copilul tău este expus zilnic la bacterii și viruși la grădiniță, școală și acasă. Fie că este vorba de o jucărie preferată, de un robinet de baie sau de un mâner, expunerea la viruși se poate întâmpla rapid. Cea mai bună apărare este să folosească săpun și apă caldă pentru a dezinfecta mâinile după ce se joacă afară, înainte de mese și gustări, după mersul la toaletă sau după ce pune mâna pe animale. Medicii recomandă cel puțin 10-15 secunde de spălare a mâinilor în timpul fiecărui proces.

2. Folosirea dezinfectantului de mâini

Dacă nu are la dispoziție apă caldă și săpun, cel mic poate fi curățat pe mâini cu un dezinfectant pe bază de alcool. Însă părinții trebuie să utilizeze soluția cu precauție, în special la un copil mai mic, deoarece dezinfectantul poate fi periculos dacă este tentat să-l bea. A nu se lasă la îndemâna micuților!

3. Vaccin antigripal

Medicii mai recomandă ca bebelușii mai mari de șase luni să fie vaccinați împotriva gripei în fiecare an. Asigură-te că urmezi recomandările medicului pediatru.

4. Tușește sau strănută în șervețel sau în mână

Învață-ți copilul să tușească sau să strănute într-un șervețel. Dacă nu are unul la îndemână, poate folosi mână, însă prin această metodă se răspândesc mai ușor germenii.

5. Învață-l pe cel mic cum să-și sufle nasul

Încurajează copilul să nu-și bage degetele în nas și învață-l să folosească șervețelul atunci când se face mai mare. Aruncă șervețelul imediat după fiecare utilizare.

6. Să consume multă apă

Doar dacă este hidratat corespunzător, corpul poate lupta împotriva virusurilor. "Apa este deosebit de importantă atunci când un copil are febră. Febra face că organismul nostru să pierdă apă din cauza transpirației și a evaporării și, de asemenea, crește nevoia organismului de apă din cauza metabolismului crescut. Iar cantitatea necesară de apă ajută la menținerea mucoasei subțiri, fiind mai ușor să tușești sau să sufli nasul," potrivit medicului pediatru, Laura Sinai.

7. O dietă sănătoasă

Copiilor ar putea să nu le placă fructele și legumele, dar acestea pot ajuta la combaterea bolilor. "Asigură-te că copilul tău primește nutrienți și vitamine adecvate, care pot contribui la stimularea sistemului imunitar," precizează medicul pediatru Holly Smith.

8. Odihnă suficientă pe timpul nopții

Studiile arată că micuții care nu dorm bine noaptea se îmbolnăvesc mai des. Asigură-te că copilul se odihnește atât cât este recomandat vârstei lui, în timpul nopții.

9. Dezinfectează casa

Pentru nimeni nu este o bucurie să spele capacele toaletelor, dar acest lucru poate reduce numărul de germeni din casa ta. Dezinfectează și jucăriile și suprafețele de uz casnic, în special bucătăriile și baile.

10. Evită persoanele bolnave

Acest lucru pare evident, dar poate fi necesar să "izolezi" persoanele din familie care se îmbolnăvesc pentru a evita răspândirea, afectând în special copiii mici. De asemenea, ai grijă ca micuțul tău nu meargă la școală sau grădiniță dacă este bolnav.