Fiind cel mai important și ideal aliment pentru bebeluș, laptele matern nu ar trebui să lipsească din alimentația lui chiar dacă tu nu ești în preajmă sau ești nevoită să urmezi un tratament medicamentos. Una dintre cele mai eficiente metode de depozitare a laptelui matern este păstrarea lui în congelator, în diverse recipiente speciale. Totuși, cea mai frecventă întrebare a mămicilor ține de perioada admisă de depozitare și pașii care ar trebui urmați.

“În funcție de congelator, dacă acesta este încorporat în frigider și avem doar un sertar acolo, atunci durata de congelare este de 3 luni de zile. Dacă acest congelator este separat (n.r.: lada frigorifică) și are o temperatură de -18 grade C, atunci poate fi păstrat până la 6 luni de zile. În momentul în care depozităm laptele este foarte important să etichetăm recipientele, să scriem data și ora, iar când începem să le consumăm, începem cu cele mai vechi. Le luăm în ordinea în care le-am depozitat. Nu punem în același sertar cu alimente, precum carne și legume congelate”, susține asistenta medicală Viorica Neață.

În ceea ce privește decongelarea laptelui matern, mamele ar trebui să cunoască următoarele lucruri:

“Întotdeauna laptele se încălzește pe baie de apă, nu la flacără direct pe aragaz, nici la microunde. Dacă știu că voi avea nevoie mâine de rezerva de lapte, acesta se decongelează treptat, se trece în frigider și apoi îl încălzim pe baie apă. Dacă bebelușul nu a consumat tot laptele pe care l-am încălzit nu-l oprim pentru următoarea masă și nici nu adaugăm lapte proaspăt peste laptele încălzit. Ce am încălzit, servim, cel rămas, din păcate, va trebui aruncat, de aceea și depozitarea laptelui trebuie să se facă exact cât este o masă a copilului, între 90 și 120 ml și nu mai mult, pentru a nu-l risipi, pentru că laptele de mamă este foarte valoros” a mai adăugat specialista.