Pentru că alăptarea implică două persoane, trebuie privită drept o relație consensuală, atât pentru inițierea cât și încetarea sa. Înțărcarea lentă presupune o abordare cu blândețe, fără a presa sau a grăbi în vreun mod copilul. Cum se realizează pas cu pas și care sunt sfaturile importante de care trebuie să ții cont vei afla aici.

mamaplus

În pofida diverselor mituri vehiculate, o mulțime de copii renunță singuri la alăptare atunci când mama rămâne însărcinată cu alt copil, deoarece se modifică gustul laptelui. Alți copii pur și simplu depășesc singuri etapa de alăptare, părinții lăsându-i să decidă direcția pe care o doresc.

Înțărcarea lentă implică pierdere, dar copilului i se oferă posibilitate să sufere în doze mici, gestionabile, odată ce învață să își suplinească nevoile fizice și emoționale în alte modalități. De fapt, înțărcarea de acest tip reprezintă o parte din etapele sănătoase din dezvoltarea copilului și în relația mamă-copil.

Sfaturi pentru înțărcarea lentă

- gândește în etape, ia în considerare faptul că procesul de înțărcare poate dura mai multe luni. Nu uita că sunteți două persoane implicate în realizarea obiectivului;

- asigură-te că bebelușul tău are parte de o nutriție corespunzătoare din alte surse alimentare. Dacă prelua de la tine majoritatea caloriilor, înțărcarea îl va dermina să resimtă foamea. Ajută-l să exploreze alimentele solide pentru a învăța să se bucure de ele.

- acoperă-ți corpul. Vederea sânilor tăi va declanșa reacția copilului de a-și dori să sugă. Acest lucru va dura cel puțin 1 an după înțărcare sau chiar mai mult. Nu purta în acest sens bluze decoltate și nu dormi dezbrăcată.

- nu mai alăpta copilul după ce se lovește. Mulți bebeluși își doresc să sugă la sân după ce cad și se lovesc. Dar în acest mod nu fac decât să-și înnăbușe sentimentele. În schimb, atunci când se lovește micuțul tău, strânge-l în brațe și empatizează cu starea lui, ajutându-l să conștientizeze durerea și să o exprime prin lacrimi care pot fi cu adevărat vindecătoare. Nu va mai cere să fie alăptat ca să se aline.

- alăptarea în timpul nopții. Primele mese pe care trebuie să le elimini sunt cele de noapte, dacă bebelușul tău încă se trezește. Face acest lucru pentru că nu știe cum să doarmă altfel; îl poți alăpta la culcare, dar nu pe timpul nopții.Te poți aștepta la multe lacrimi; păstrează-ți compasiunea și nu îl hrăni. Reține că îl înveți o nouă abilitate, ceea ce presupune stabilirea unor limite. 

- așteaptă-te la plâns. Bebelușul tău va învăța să gestioneze sentimentele rezultate în lipsa alăptării, prin urmare se va plânge, va fi morocănos, irascibil, descurajat. Acceptă toate emoțiile sale cu răbdare, are nevoie să plângă simțindu-se în siguranță alături de tine. Pierderea meselor le sân este trăită ca o pierdere a unui lucru iubit.

- redu numărul de mese. Probabil alăptezi doar ziua, așadar ai anumite ritualuri asociate momentelor din zi. Încearcă să le reduci pe rând și pornește un nou ritual alături de copilul tău, prin joacă. Dacă este destul de mare, îl poți ruga să aleagă 3 mese pe zi când vrea să fie alăptat.

- oferă-i alternative. Dacă îi sugerezi cu blândețe alte activități când dorește să fie alăptat, va fi redus numărul de mese. Oferă-i apă de băut sau faceți ceva împreună.

- nu în ultimul rând, redu durata de timp de la o alăptare. În acest mod, va fi mai ușor pentru copil să renunțe la masa respectivă. Poți număra alături de el pentru a-i face tranziția mai ușoară.

Sursa