Ciocolata în alăptare este pe lista produselor nerecomandate de către medici. Deși este preferata noastră și cea mai bună pauză de răsfăț, ea poate veni și cu efecte adverse. Ciocolata introdusă în dieta mamelor care alăptează poate afecta mama, dar mai ales, bebelușul. Cel mai bine ar fi să consumi la început produse pe bază de ciocolată în cantități foarte mici și treptat, pentru a nu supune copilul unor reacții neprevăzute.

De ce este nocivă?

Ciocolata este alimentul dulce de la care ne este cel mai greu să ne abținem. Deși poate avea un efect bun asupra sănătății, ciocolata (mai ales cea din comerț) poate provoca numeroase alergii.

Astfel, alergenii care pot provoca erupțiile cutanate, mâncărimi pot trece cu ușurință și în laptele matern.

Dulciurile din ciocolată mai conțin și nuci, conservanți sau coloranți, care se pot dovedi a fi alergeni. Aceste cazuri sunt înregistrate frecvent în familiile în care există antecedente de alergii la cacao sau arahide.

Dacă ai introdus deja ciocolata în alimentația ta, observă comportamentul copilului. Daca bebelușul nu prezintă vreo reacție adversă, înseamnă că poți mânca fără teamă.

Totuși, ciocolata conține multe calorii, dar și cantități de cofeină, ceea ce poate duce la constipația copilului. Important este să nu faci exces.

Cea mai bună ciocolată în alăptare:

Când ai poftă de ceva dulce, încearcă să optezi pentru ciocolata albă. Acest tip de ciocolată cauzează rareori alergii și poate fi mai puțin nocivă pentru bebeluș.

Ciocolata neagră este și ea recomandată. Este mai puțin calorică și este bogată în magneziu, potasiu, fier, cupru, vitaminele A, B, E și antioxidanți.

Ciocolata neagră protejează și sistemul cardiovascular, întărește memoria și are și proprietăți anti-inflamatoare.

De partea cealaltă, ciocolata cu lapte conține și foarte mult zahăr, care îi poate fi nociv și copilului, mai ales de la o vârstă foarte mică.

Ce simptome are bebelușul afectat de consumul de ciocolată?

Mămicile trebuie să fie atente la următoarele simptome:

  • diaree;
  • vărsături;
  • iritații pe piele;
  • stare de agitație;
  • insomnie;
  • nu cere să fie alăptat, refuză sânul.

Dacă bebelușul prezintă aceste simptome este important să te prezinți la medicul de familie, pentru prescrierea unui tratament adecvat.