Maternitatea este una dintre cele mai frumoase experiențe din viața fiecărei femei. Numai că pe lângă toate trăirile și emoțiile de neuitat, apar și o mulțime de responsabilități și frici. Te întrebi dacă ești un părinte bun, dacă faci totul corect, dacă e îmbrăcat destul de gros, dacă se simte bine etc.

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care și le pun proaspetele mămici, mai ales acelea care au născut pentru prima oară, țin de alăptare și de cât e normal să mănânce un bebeluș pentru a crește sănătos.

Specialiștii ne asigură că există o serie de indicii care arată dacă bebelușul se hrănește suficient, iar mamele ar trebui să le cunoască.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cea mai bună hrană pentru nou-născut o reprezintă laptele mamei, pe care ar trebui să-l consume, exclusiv, până la vârsta de șase luni. Apoi, începe diversificarea, adică în alimentația copilului se introduc, în cantități corecte, alte produse bogate în elemente nutritive.
Până a ajunge însă la diversificare, iată cum poți afla dacă micuțul tău alăptat mănâncă suficient:

Proba scaunului
În primul rând, trebuie să știi că fiecare copil este unic, drept urmare, nu te aștepta să existe un răspuns exact la această întrebare. Fiecare organism are nevoie de o anumită cantitate de lapte pentru a se dezvolta sănătos. Totuși, specialiștii oferă niște date aproximative, limitele în care trebuie să se încadreze și care ne arată dacă e cazul să cerem sfatul medicului.

„Un nou-născut care primește suficient lapte matern are, de obicei, între două și cinci scaune pe zi, dar poate să aibă și numai unul sau două. Pentru unii nou-născuți e posibil ca normalitatea să însemne să treacă două, până la trei zile fără niciun scaun, dar nu înainte de vârsta de o lună sau două luni. Dacă un copil alăptat are scaune rare în primele două luni de viață, poate însemna că nu primește suficient lapte.”, susține dr. William Sears, întemeietor al conceptului attachment parenting.

Proba scutecului ud
Totodată, specialistul precizează că în primele șase săptămâni de la naștere, un bebeluș suge, în medie, la fiecare două ore și recomandă mamelor să îi permită celui mic să stea la sân când vrea și cât vrea. Pentru a ști dacă mănâncă suficient, mamele se pot conduce după numărul de scutece ude, pe care le schimbă zilnic.

Un bebeluș care primește suficient lapte udă, în medie, patru-șase scutece de unică folosință pe zi sau șase-opt scutece textile.

Cât timp trebuie să stea bebelușul la sân pentru a se sătura?
Când este vorba de timpul alăptării, specialiștii le sfătuiesc pe mame să-și hrănească micuții la cerere, și nu după un program inventat de ele. Alăptarea la cerere înseamnă să respecți nevoile copilului și să îl lași pe el să aleagă frecvența și durata meselor. 

Cât trebuie să ia în greutate copilul în prima lună?
Pe lângă proba scaunului și cea a scutecelor udate, mămicile mai pot verifica dacă bebelușul mănâncă suficient și după greutatea copilului. În prima săptămână, bebelușii pierd 170-280 de grame, urmând ca în următoarele săptămâni să ia 115-200 de grame/săptămână, apoi 450-900 de grame pe lună în primele șase luni. Din luna a șaptea și până la vârsta de un an, micuții trebuie să ia în jur de 450 de grame pe lună.

Aceste trei metode îți pot fi de folos pentru ca să te asiguri că micuțul tău mănâncă suficient lapte pentru a crește sănătos și a se dezvolta normal.

Totuși, dacă întâmpini greutăți în ceea ce privește alătarea și observi că cel mic nu ia în greutate atâta cât trebuie, nu ezita să apelezi la ajutorul unui specialist. De asemnea, ai grijă să-l duci pe puiul tău regulat la medicul pediatru.