mamaplus

Pediatru: ”Dacă bebelușul nu are scaun timp de 7 zile, atunci clar, este o problemă”

-
//
14.04.2020

Constipația la copii trebuie tratată cu multă seriozitate întrucât poate ascunde boli la care părinții nu se gândesc. Pediatrul Diana Zaharia ne spune când e cazul să ne îngrijorăm, mai ales dacă sugarul nu are o digestie normală. Este important să știți că bebelușul poate avea nevoie de asistență medicală în cazul în care nu are scaun timp de o săptămână. Aici și alimentația mamelor joacă un rol important.

”Constipația apare de la alimentație, greșelile alimentare. La sugari, greșelile alimentare se transmit prin lapte, trebuie să aibă grijă mama. Trebuie să diferențiem însă sugarul care primește formula de late și sugarul care este alăptat la sân. Asta înseamnă că mama nu se alimentează corect sau constipația poate ascunde și unele boli. Principala boală este megacolonul, motiv pentru care dacă sugarul are un scaun de constitență crescută, atunci trebuie consultat un medic gastroenterolog.", a explicat medicul pediatru Diana Zaharia.

Medicul susține totodată și faptul că este deosebit de important să nu treceți cu vederea elementele patologice, cum sunt striurile de sânge, consistența sau dureri.

"La sugar, constipația se definește întârzierea scaunului de la câteva zile la o săptămână. Atâta timp cât folosim microclisme sau supozitoare, acesta nu este un scaun normal. La copilul mare, scaunul poate apărea la 1-2 zile și poate avea 1-2 scaune pe zi. Important e ca scaunul să nu fie de consistență crescută sau pietros și să nu aibă dureri la defecație.”, a mai adăugat medicul.

Când să mergem la doctor?

”Copilul alăptat trebuie să aibă scaun după fiecare masă. Copilul alăptat la sân trebuie să aibă scaunul de culoare galbenă sau verde. Dacă copilul nu are scaun o dată la 3-4 zile, îl putem ajuta. Dacă după câteva încercări el nu reușește să facă singur, trebuie să vă adresați la medic.”, susține pediatrul Diana Zaharia.