mamaplus

Medic neonatolog: ”În niciun caz nu-i faceți sugarului un program de somn sau alimentație”

-
//
17.09.2020

Primele zile și chiar luni din viața copilului sunt esențiale, așa precum laptele matern este indispensabil pentru dezvoltarea sa. Neonatologul Vlad Dima a punctat cele mai importante reguli de care ar trebui să țină cont proaspetele mămici încă din momentul în care ajung acasă cu nou-născutul.

”În primul rând, părinții trebuie să se asigure că bebelușul este corect alimentat. Nu de puține ori, mămicile își doresc să alăpteze exclusiv la sân, însă nu cântăresc nou-născutul și poate apărea o problemă în sensul că nou-născutul ar putea fi subalimentat. Ar putea primi mai puțin decât are nevoie. Drept urmare, mămicile ar trebui să știe că după naștere nou-născuții scad în greutate, dar între ziua 10 și 14 reajung la greutatea de la naștere. Practic, ar trebui să aibă acasă un cântar special pentru bebeluș și să urmărească greutatea lui. După ziua 14 ar trebui ca bebelușul să aibă un spor la greutate peste ceea ce a avut la naștere.”, a spus Vlad Dima, medic primar neonatolog.

Dacă nu există creșterea necesară în greutate, acest fapt ar putea însemna că bebelușul nu primește suficient lapte, nu crește și drept urmare bilirubina nu poate fi eliminată la timp din organism și poate urma chiar și o internare în spital a nou-născutului pentru tratarea icterului cu fototerapie și suplimentarea alimentației cu lapte formulă ca să recupereze greutatea pierdută.

Cel mai important pentru bebeluș este să fie în contact permanent cu mama. Vocea mamei este recunoscută încă din viața intrauterină. Alimentația nou-născutului se face absolut la cerere până la șase luni. Nu facem program și nu-i dăm copilului cantități fixe, a precizatul medicul neonatolog.

”În niciun caz nu faceți un program de somn pentru nou-născut. Lăsați sugarul să doarmă atunci când are nevoie și cât are nevoie – atât noaptea cât și ziua. Dacă se trezește brusc în 20-30 de minute după ce a fost hrănit, înseamnă că nu a primit suficient. Îl puneți din nou la sân fără niciun fel de panică sau stres. Este important ca fiecare organism să-și creeze propriul bioritm și să se dezvolte în funcție de tiparul genetic pe care îl are”, a mai adăugat medicul neonatolog Vlad Dima în cadrul unei emisiuni televizate.