mamaplus

Grăsimi permise în alimentația bebelușilor. Idei pentru meniul zilnic

-
//
21.10.2020

Potrivit medicilor pediatri, grăsimile pot fi introduse în alimentaţia bebeluşului începând cu vârsta de 7-8 luni. Ele furnizează energie (9 calorii/g) şi au în compoziţie vitamine şi acizi graşi esenţiali pe care corpul nu poate să-I sintetizeze. Grăsimile sunt esențiale pentru creșterea bebelușilor și contribuie la dezvoltarea creierului, a sistemului nervos și a ochilor.

Ce fel de grăsimi sunt permise bebelușilor?

Când laptele matern nu mai este suficient pentru nevoile nutritive ale bebeluşului, este momentul să introduci, pe lângă cereale, fructe, legume, carne, şi uleiuri vegetale în cantităţi reduse. Ele pot fi de floarea-soarelui, măsline, soia, porumb şi le poţi folosi alternative, pentru a varia aportul de acizi graşi sau să faci amestecuri din aceste uleiuri. Din când în când, se pot înlocui cu puţin unt, dar nu cu margarină.

Ce efect au grăsimile în procesul a dezvoltare a copiilor?

Bebeluşii au mare nevoie de grăsimi de calitate, ele fiind o sursă de energie şi de acizi graşi pe care corpul lor nu-i poate produce. Pe parcursul primului an de viaţă, creierul creşte până la 2 g pe zi. De aceea, celulele sistemului nervos au nevoie de proteine şi de acizi graşi pentru a avea suficientă mielină, indispensabilă în transmiterea informaţiei. Şi tot grăsimile sunt constituenţi importanţi ai celulelor retinei. Iată de ce un bebeluş are nevoie mai mare de grăsimi, decât un copil mare şi chiar decât un adult.

Până la 6 luni, este suficient laptele matern sau formulă. Odată cu diversificarea, a sosit şi momentul să adaugi câte o linguriţă de ulei de măsline în piureul de legume al bebeluşului, iar după 7 luni, alternativ, puţin unt de calitate (nu margarină!). Untul este o sursă importantă de vitamina A, dar şi de vitamina D sau E.

Sfaturi practice pentru diversificare. Cum adaugi grăsimile în meniul bebelușului?

  • Dimineaţa. Lapte matern sau biberon cu lapte formulă (240 ml). În plus, poţi adăuga 1-2 linguriţe de cereale pentru bebeluşi (eventual cu gluten). Puţin suc de fructe merge foarte bine dimineaţa, fără adaos de zahăr.
     
  • La prânz. O masă mixtă, cu linguriţa sau diluată în biberon: Un piure de legume făcut în casă (fără adaos de sare) + o linguriţă de ulei crud de floarea-soarelui. Adaugă în compoziţie 20 g de carne. Dacă bebeluşul tău nu are risc de alergie, poţi înlocui carnea cu 20 g de peşte proaspăt, preparat la abur sau fiert cu jumătate dintr-un gălbenuş de ou fiert. Dacă n-ai timp, poţi folosi un borcănel de 200 g cu carne şi legume pentru bebeluşi. Închei cu un desert simplu: fructe crude bine coapte, fără adaos de zahăr, mixate. Evită kiwi, poate provoca reacţii alergice.
     
  • Gustarea dintre prânz şi masa de seară. Un produs lactat special pentru bebeluşi, pentru aportul de fier, acizi graşi esenţiali şi proteine. Cantitatea corectă este de 50 g, pe care o poţi completa cu un biscuit pentru bebeluşi.
     
  • Seara. Lapte matern sau un biberon de lapte cu 1-2 linguriţe de cereale pentru bebeluşi. Ca variante: un biberon de supă cu 5 măsuri de lapte sau piure de legume (în care ai pus câteva picături de ulei de măsline) dat cu linguriţa, urmat de un biberon de lapte de 150 ml. Iar ca desert, un compot de casă din fructe bine coapte şi mixate sau o porţioară de fructe crude, bine mixate.

Ai grijă să nu lipsească din meniul copilului tău următoarele alimente:

  • Lactatele nedegresate
  • Uleiurile vegetale, în special cel de măsline
  • Minim două ouă pe săptămână
  • 1-2 avocado pe săptămână
  • Peștele gras este admis doar după împlinirea vârstei de un an
  • Biscuiții preparați din făină de migdale, alune, caju îi poți introduce în alimentația copilului după împlinirea vârstei de un an.

Important: toate aceste informații sunt cu titlu de recomandare și nu înlocuiesc consultația medicului pediatru.