mamaplus

Cum se curăță ochii lipicioși ai bebelușului și când ar fi cazul să mergeți la oftalmolog?

-
//
31.01.2022

Mulți bebeluși dezvoltă ochi lipicioși, și este destul de normal ca ei să aibă o substanță gălbuie lipicioasă în colțul ochilor, care poate face uneori coajă, mai ales după somn. Canalele lacrimale de la colțurile ochilor până la nas sunt, de obicei, mai înguste la nou-născuți. Ele pot fi ușor blocate, provocând acumularea lacrimilor în colțurile ochilor, ceea ce îi face să fie apoși. Ochii vor fi lipicioși atunci când lacrimile se vor usca. Dacă nu este excesivă, această stare a copilului este absolut normală. Totuși, părinții s-ar putea îngrijora că bebelușul lor ar putea avea o infecție. Află mai multe informații utile în cele ce urmează.

Dacă bebelușul tău are ochi lipicioși, aceastia pot fi curățați cu ușurință cu vată și apă sterilizată, apă care a fost fiartă și mai apoi lăsată la răcit.

  • Înmoaie o bucată de vată în apa fiartă rece pentru a curăța cu blândețe ochii bebelușului, din colțul ochiului de lângă nas spre partea exterioară a ochiului.
  • Folosește o bucată nouă de vată pentru fiecare curățare și repetă această mișcare până când ochii sunt curați.
  • Asigură-te că ții copilul cu capul ușor aplecat atunci când îi curăți ochii. Astfel te asiguri că apa nu se prelinge peste podul nasului în celălalt ochi și previi contaminarea încrucișată în cazul în care există o infecție.
  • Dacă pielea din jurul ochiului, pleoapa sau chiar ochii sunt roșii sau inflamați, cel mai bine ar fi să vizitezi medicul pentru examinări suplimentare.

Când să-ți duci bebelușul la medic

Ar trebui să mergi cu bebelușul la medic în cazul în care:

  • Secrețiile din coltul ochișorilor devin tot mai severe
  • Secrețiile devin galbene sau verzui
  • Ochiul copilului este roșu sau iritat
  • Există o umflatură

Oricare dintre aceste simptome pot arăta existența unei infecții. În cazul prezenței vreunuia dintre aceste simptome, ar trebuie să mergi cu copilul la medic cât mai curând posibil.

Cei mai mulți copii vor depăși această condiție până în jurul vârstei de șase luni. Dacă starea persistă după această perioadă, ar trebui să iei în considerare o vizită cu bebelușul tău la un medic oftalmolog.