Îți spunem din start că, din păcate, nu există o pastilă magică pentru recuperarea somnului pierdut în perioada postpartum. În schimb, poți să-ți organizezi corect timpul pentru a face față noilor schimbări din viața ta. Deși pare floare la ureche, nu este chiar așa. Cu toate că micuțul este pe primul loc, nu ar fi bine să ignori nici semnele care te anunță că lipsa de somn începe să îți facă probleme. 

Cum te afectează lipsa somnului

Cel mai mare efect negativ pe care îl produce somnul fragmentat este oboseala acumulată în corp, ceea ce duce la lipsa puterii de concentrare. În timpul somnului, creierul își asează în “sertărașe” informațiile de peste zi. Iar dacă acesta lipsește vor apărea “goluri” de memorie, iar unele sarcini vor fi mai greu de dus până la capăt din cauza scăderii funcțiilor cognitive. În plus, vei avea senzația de “cap în ceață” și-ți va fi greu să-ți găsești echilibrul.

Ce trebuie să știi despre somnul bebelușului

Somnul bebelușului este diferit de somnul părintelui. De exemplu, bebelușul de trei luni doarme cam 80% din timpul somnului în somnul REM (Rapid Eye Movement), adică somnul în care visezi. În schimb, adulții dorm doar 20% în REM. În plus, somnul bebelușilor are cicluri de 50 de minute, spre deosebire de părinți care au 90 de minute. Așa se explică faptul că ei se trezesc ușor, dorm pe perioade scurte de timp (reprize de 3-4 ore), indiferent de intervalul zi/noapte.

Iar dacă bebelușul e treaz, treaz trebuie să fii și tu. Fie că e nevoie să-i dai să mănânce sau să-l liniștești, trebuie să fii prezent. Așadar, pe timpul nopții vei avea două-trei reprize a câte cel puțin 20 de minute în care vei fi treaz. Și vei fi mult mai obosit decât dacă ai dormi, de exemplu, doar 5 ore pe noapte, neîntrerupt. De ce se întâmplă acest lucru? În primul rând pentru că somnul fragmentat te împiedică să intri în cea de-a doua etapă a somnului - cel adânc. Pentru că de fiecare dată când te întorci din nou la culcare, trebuie să reiei ciclul somnului, rezultatul fiind extenuarea.

Cum să recuperezi lipsa somnului?

Atunci când te confrunți cu nopțile albe petrecute alături de bebeluș ar fi bine să ai grijă să recuperezi. Chiar dacă nu poți dormi noaptea, găsește perioade de “respiro” în care să poți dormi liniștit(ă) peste zi. Dacă ești tătic și trebuie să mergi la serviciu, folosește weekendul pentru a recupera odihna. Dacă ești mămică și stai acasă, te poți folosi de perioadele de somn ale bebelușului de pe timpul zilei. Iar cel mai indicat este să faceți cu rândul, astfel încât fiecare dintre voi să doarmă liniștit o noapte. De asemenea, poți cere oricând ajutorul bunicilor. Vor fi mai mult decât încântați să aibă grijă de nepoțel în timp ce tu poți dormi câteva ore liniștit.