Omfalita neonatală sau infecția bontului ombilical debutează în jurul celei de-a treia zi de la naştere. Se prezintă sub forma unei zone roşii, sensibile, dureroase, tumefiate, în jurul cordonului ombilical. Infecția poate cuprinde tot peretele abdominal, fiind forma cea mai gravă de infecție, numită şi fasceită necrozantă.

„Microorganismele care produc omfalita sunt: Stafilococus aureus, Escherichia Coli, Klebsiella species, Streptococus pyogenes. Riscul cel mai mare de infecție îl au prematurii, din cauza imunității scăzute, şi nou-născuții care se nasc la domiciliu, în condiții improprii. Tratamentul constă în aplicarea de soluții antiseptice (alcool, soluții pe bază de iod sau clorhexidină), precum şi tratament antibiotic injectabil”, explică dr. Elena Rotaru, medic specialist neonatologie.

Cine este expus riscului de omfalită?

În timp ce cercetările nu indică faptul că bebelușii prezintă un risc crescut de infecție pe baza sexului lor, există unele lucruri care pot face un nou-născut mai susceptibil, inclusiv:

  • Nașterea la domiciliu
  • Nașterea prematură
  • Greutate redusă la naștere
  • Cateterism ombilical
  • Corioamnionita (o infecție bacteriană a membranelor și lichidului amniotic care înconjoară și protejează copilul)

Potrivit specialistei, profilaxia omfalitei se face prin adoptarea unei igiene riguroase: spălarea zonei cu apă şi săpun, lăsarea bontului ombilical la aer, pentru a se usca, evitându-se pansamentele locale, aplicarea de soluții antiseptice (de preferat soluții pe bază de alcool medicinal, 70 de grade, şi clorhexidină).

„În condițiile în care părinții observă secreții abundente la nivelul bontului ombilical, înroşirea tegumentelor din jur, sângerări abundente, este necesară vizita la medic”, sfătuieşte medicul neonatolog.