În primele săptămâni de viață ale bebelușului, fiecare mamă își dorește să-și vadă puiul sănătos și își face griji dacă observă anumite schimbări de comportament sau reprize repetate de strănut. Ei bine, dacă te panichezi că cel mic strănută de mai multe ori la rând și crezi că ar fi răcit, medicii pediatri spun că strănutul repetat nu este un motiv de îngrijorare și este absolut normal. Un bebeluș mic, mic, adică un nou-născut, poate să strănute şi până la douăsprezece ori pe zi.

Cu alte cuvinte, strănută destul de des, iar asta nu este neapărat un motiv de îngrijorare. Strănutul este un reflex normal, care îl ajută să îşi curețe nasul – elimină în felul acesta secrețiile care îi jenează procesul de respirație. E posibil să observați că strănută când vine în contact cu aerul proaspăt (reacția poate fi însoțită chiar de urinat).

Şi totuşi de ce strănută bebeluşii des?

Explicația este următoarea: firele de păr din interiorul nărilor nu sunt suficient de dezvoltate pentru a-şi „exercita“ rolul de filtru natural. În plus, dat fiind că ei au nasul şi nările mici, odată ce se întâlnesc cu microparticulele iritante din aer, strănutul se declanşează mai uşor.

Când este cazul să mergem la medic?

Atunci când strănuturile sunt asociate cu stări febrile, stări de agitație ori tuse, respirație dificilă, secreții nazale modificate, este cazul să mergem la medic. Cel mai probabil este vorba de o infecție de natură respiratorie. Adresați-vă medicului pediatru, descrieți simptomele bebeluşului, pentru a lua măsurile indicate!