mamaplus

Când știm că bebelușul a mâncat suficient? Porții recomandate, în funcție de vârstă

-
//
13.06.2022

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății alăptarea exclusivă a copilului este recomandată până la vârsta de 6 luni, şi continuarea acesteia, cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult. Odată cu apariția bebelușului în familie, proaspetele mămici își pun tot felul de întrebări, una dintre acestea fiind legată de cantitatea de lapte pe care ar trebui să o consume un bebeluș în timpul zilei. Multe mămici nu reușesc să-și dea seama când bebelușul a mâncat atât cât îi trebuie. Și atunci comit greșeli: ba le dau prea mult, ba prea puțin. Vezi în continuare câteva sfaturi oferite de specialiști în alimentația bebelușilor care să vă vina în ajutor în realizarea porțiilor de mâncare pentru bebeluși.

Alimentația unui nou-născut

Deși nu pot vorbi, bebelușii au instincte foarte bine dezvoltate și comunică prin limbajul trupului mai bine decât v-ați închipui. Bebelușii alimentați la sân au nevoie să mănânce o dată la două-trei ore și, în primele 10 minute de supt, au consumat deja 90% din cantitatea de lapte produsă de mame. Bebelușii hrăniți la biberon simt nevoia să mănânce o dată la 3-4 ore, iar cantitatea optimă este în general de 60-90 ml de formulă de lapte. În prima lună, dacă bebelușul nu se trezește peste noapte, este indicat să fie trezit pentru a fi alimentat. În acest fel i se va crea un program de hrănire.

Când hrăniți un nou-născut, pentru a vă da seama dacă a mâncat sau nu suficient, trebuie să fiți atenți la mai multe aspecte. Dacă dintr-o dată nu mai are interes pentru sân sau pentru biberon sau chiar adoarme în timp ce este hrănit, este clar că bebelușul a mâncat suficient. Deci nu trebuie să vă îngrijorați sau să-l treziți ca să-i mai dați să mănânce. De asemenea, dacă renunță la sân sau împinge sticla, înseamnă că s-a saturat. Pe de altă parte, dacă după ce a mâncat continuă să execute mișcările de supt sau plânge, acestea sunt niște semnale evidente, că bebelușul mai vrea să mănânce.

Alimentația bebelușilor de 1-3 luni

Între 1 și 3 luni, apetitul bebelușului va creste, iar manifestările în caz de foame vor fi mai zgomotoase, în special dacă și-a format deja un program bine stabilit de alimentație. Până la vârsta de 3 luni, un bebeluș ar trebui să ajungă să mănânce în jur de 150 ml lapte de 6-8 ori pe zi. Dacă bebelușul este alăptat, atunci mama va produce cantitatea optimă (mai mult sau mai puțin) de lapte, în funcție de nevoile bebelușului.

Alimentația bebelușilor de 4-6 luni

Între 4 și 6 luni, bebelușul va putea să stea singur în fundulet și să apuce diverse obiecte cu propriile mânuțe. Pe măsură ce i se îmbunătățește această abilitate, puteți să începeți să introduceți cereale în alimentația bebelușului. El ar trebui să mănânce 1-2 linguri de cereale pe zi.

Atenție! Cerealele trebuie să fie o gustare. Ele nu trebuie să înlocuiască laptele (matern sau formula) din mesele principale ale zilei. Laptele trebuie să fie principala sursă de nutrienți din alimentația bebelușilor.

Alimentația bebelușilor de 6-8 luni

La 6 luni, un bebeluș ar trebui să consume aproximativ 180-240 ml de lapte formulă sau matern (la o masă). La acestea se adaugă și gustările de cereale sau alte alimente (legume și fructe) care ar trebui introduse treptat în alimentația bebelușului. Dacă aveți un bebeluș pofticios, trebuie să faceți un calcul: un bebeluș nu trebuie să mănânce mai mult de 1 l de lapte (matern sau formulă) într-un interval de 24 de ore. În cazul în care vi se pare că bebelușul are un apetit instabil, mănâncă prea mult sau dimpotrivă, prea puțin, luați legătura cu medicul pediatru.

Alimentația bebelușilor de 8-12 luni

Între 8 și 12 luni, bebelușul ar trebui să aibă o masă consistentă formată din alimente solide, însă laptele nu trebuie eliminat definitiv. Datorită aportului de alimente solide, bebelușul va începe încet-încet să renunțe la lapte, iar acesta se va transforma în gustare. Nu va mai fi sursa principală de nutrienți. În această perioadă, porția de lapte a unui copil ar trebui să fie între 120-180 ml de lapte (la o masă). De asemenea, înainte de culcare, el ar mai putea consuma între 180-240 ml.