mamaplus

Când introducem laptele de vacă în alimentația bebelușului și în ce cantitate

-
//
21.08.2020

Societatea Americană de Pediatrie îi sfătuiește pe părinți ca după împlinirea vârstei de 1 anișor a bebelușului să-i diversifice alimentația din ce în ce mai intens, acest lucru însemnând inclusiv introducerea laptelui de vacă și a celui de capră.

După împlinirea vârstei de 12 luni, sistemul digestiv al copilului este suficient de matur pentru a digera și laptele de vacă, bogat în calciu, fosfor, vitamina A, proteine și carbohidrați. În plus, laptele de vacă din comerț este adesea îmbogățit cu vitamina D, astfel încât calciul să poată fi mai ușor asimilat.

Până la vârsta de 12 luni, bebelușul nu poate digera complet laptele de vacă. Laptele de vacă conține cantități mari de proteine și minerale care pot pune presiune pe richicii bebelușului, încă maturizați incomplet.

Laptele de vacă nu conține cantități suficiente de fier, vitamina C și alti nutrienți de care are nevoie bebelușul pentru a crește. Oferind bebelușului lapte de vacă înainte de a împlini 12 luni, riscați să îi produceți anemie - datorită faptului că unele proteine din lapte irită sistemul digestiv al bebelușului, ceea ce duce la pierderi de sânge prin scaun.

Un alt aspect important este faptul că laptele de vacă nu conține cele mai sănătoase tipuri de grăsimi - de care are nevoie bebelușul pentru creștere (aflate în laptele matern sau laptele formulă pentru bebeluși).

Rămâne laptele de vacă o opțiune nesănătoasă sau vârsta mai mare a copilului permite înlocuirea formulei de lapte praf cu laptele de vacă?

Controversa abia aici începe. Mulți părinți preferă să își hrănească în continuare bebelușul cu formulă de lapte praf adaptată vârstei pe care o are și să completeze necesarul de substanțe nutritive cu alte alimente, de teamă că laptele de vacă ar putea să îi facă rău copilului.

De reținut este și faptul că laptele de vacă ajută la fortificarea dinților și a sistemului osos, dar și la reglarea controlului mușchilor și la coagularea sângelui. Prin urmare, nu există niciun pericol în a introduce în alimentația copilului și laptele de vacă, după împlinirea vârstei de un an.

Trecerea de la formulă de lapte praf sau de la laptele matern la cel de vacă poate fi însă uneori dificilă, pentru că acesta din urmă are un alt gust și o altă textură. În timp ce unii copii se obișnuiesc foarte repede cu el, alții au nevoie de timp. Pentru ca trecerea să fie mai ușoară, puteți amesteca pentru început o parte de lapte de vacă cu trei părți de lapte obținut din lapte praf, crescând treptat cantitatea de lapte de vacă. Puteți încerca, de asemenea, să adaugați laptele în cereale, supă sau alte alimente pe care copilul deja le acceptă. Dacă bebelușul refuză totuși laptele de vacă, atunci poate că e cazul să mai așteptați o perioadă până să-l introduceți în alimentație.

Cât lapte de vacă ar trebui să bea un copil de 12 luni?

Academia Americană de Pediatrie spune că la un anișor, copilul își poate extrage tot calciul și vitaminele de care are nevoie din 1 până la 1,5 căni de lapte de vacă sau cantitatea echivalentă din alte produse lactate cum ar fi brânza sau iaurtul, consumate zilnic. La vârsta de 2 ani, un copil ar trebui să consume 2 căni de lapte pe zi.

Atenție: nu-i dați copilului mai mult de 4 căni de lapte pe zi, pentru că astfel nu va mai avea loc de alte produse necesare unei alimentații sănătoase. Dacă copilului îi e sete și cere lapte, îi puteți oferi apă.

Laptele de vacă versus laptele de capră: comparație nutritivă

  • Laptele de capră are mai multe calorii decât laptele de vacă și este este mai bogat în grăsimi saturate.
  • Laptele de capră conține mai puțin zahăr decât laptele de vacă și are mai mult calciu, ceea ce este benefic pentru oase.
  • Pe de altă parte, laptele de vacă conține mai mult magneziu și mai mult acid folic.
  • Laptele de vacă conține mai mult seleniu și mai multă Vitamina B2 decât laptele de capră.