Pe lângă sare, zahăr, miere, apă și lapte de vacă pe care majoritatea mămicilor le cunosc și le-au trecut din start pe lista neagră, mai sunt și alte produse care nu ar trebui să se regăsească în alimentația bebelușului. Unele dintre aceste pot provoca alergii sau reacții grave la bebeluș, iar altele sunt greu de digerat. Despre ce alimente este vorba, află în continuare.

  • Apa minerală – conţine mult sodiu, pentru care rinichii bebeluşului nu sunt pregătiţi.
  • Sucul de fructe natural, nediluat cu apă – generează un ph acid și introduce în organismul micuţului o macromoleculă ce ar putea provoca alergii pe termen lung.
  • Brânza de vaci – solicită inutil tubul digestiv şi rinichii bebeluşului. Proteinele din laptele matern sau din cel formula de lapte oferă cantitatea și calitatea suficientă de aminoacizi de care are nevoie bebelușul.
  • Cerealele cu gluten – sunt interzise până la 6 luni, deoarece pot declanşa reacţii de intoleranţă grave. Aşadar, fără grâu (griş, biscuiţi, pâine etc)! Sunt recomandate făina de orez, porumbul şi făina de tapioca.
  • Căpşunele – provoacă urticarie.
  • Carnea de porc – este grasă, greu de digerat. Copilul nu ar trebui să primeasca acest tip de carne până la vârsta de trei ani, iar după această vârstă numai în cantităţi foarte mici, şi numai bucăţi de carne slabă.
  • Albuşul de ou – este unul dintre alimentele cele mai alergene.
  • Fructele cu sâmburi mici (căpşune, zmeura, mure, frăguţe, kiwi) – sunt puternic alergizante.
  • Banana –  s-au constatat numeroase reacţii alergice la banane, așa că până la un an pot fi oferite numai sub formă de piure la borcănel, deci prelucrate termic.
  • Legumele bogate în celuloză (varza, fasolea verde, mazărea) – irită sistemul digestiv imatur al copilului. In plus, favorizează balonarea şi colicile.
  • Cireşele, perele, prunele, strugurii, pepenele – irită colonul şi perturbă digestia, avand un efect usor laxativ.