Cunoști mituri despre nou-născuți adevărate sau mai puțin adevărate? De câte ori ți s-a spus: „Fii, atentă, să nu faci acest lucru, ci să faci așa, că știu eu că e mai bine”. Acestea sunt faimoasele sfaturi pre și postnatale primite de toate mamele, de la rude și prieteni. Multe dintre ele se bazează pe mituri false despre copil.

1. Nu lăsa copilul afară dacă e frig

Greșit! Plimbarea în aer liber, chiar și în zile destul de reci este bună pentru copil. Aerul proaspăt îi va oferi micuțului o stare de bine și-l va ajuta să doarmă foarte bine.

2. Dacă alăptezi, nu o face prea des

Fals! Alăptarea se bazează tocmai pe principiul cererii și acela de a satisface nevoile naturale ale copilului.

3. Lasă-l să plângă

Greșit! Nimic nu poate fi mai rău. Lăsarea unui bebeluș să plângă, chiar și atunci când e foarte mic, cu convingerea că, mai devreme sau mai târziu, se va calma de la sine, este greșită. Deoarece provoacă stres dăunător sistemului psihofizic, creează anxietate și nu atinge rezultatul dorit de părinte.

4. Nu-l ține prea mult în brațe, că se învață așa

Fals! Contactul fizic între nou-născuți și părinți este esențial, atât în ​​prima fază după naștere, cât și după. Copilul poate simți detașarea, suferă consecințele și, de asemenea, poate cădea în depresie, refuzând mâncarea sau având dificultăți de a adormi. Niciun copil nu va deveni mai independent dacă nu îl ții în brațe.

5. Dă-i puțin zahăr să se liniștească

Sau: pune-i puțin zahăr pe suzetă și vei vedea că nu mai plânge. Nimic nu ar putea fi mai greșit, atât din cauza obișnuinței nesănătoase, cât și din cauza sănătății dinților copilului, care trebuie protejați de la început, chiar înainte de a ieși primii dinți.

6. Nu-l lăsa să doarmă în pat cu tine

Există atât de multe teorii despre dormit sau împărțirea patului cu părinții, iar punctul de plecare este că cel mic își dorește să doarmă aproape de mamă și de tată. Nu este un obicei al bebelușilor, ci o nevoie.

7. Copiii dorm toată noaptea

Fals și mai ales incorect. Ferește-te de cei care spun că micuțul lor a dormit toată noaptea după câteva luni de la naștere. Nici adulții nu dorm toată noaptea, dar deseori nu își dau seama că se trezesc din când în când. Copilul care se trezește, pe de altă parte, intră în panică pentru că se așteaptă să-și găsească mama și tatăl lângă el.

8. Schimbă ziua pentru noapte

În ceea ce privește somnul, miturile abundă, dar chiar și acest lucru este fals. Nou-născuții își reglează somnul și, încetul cu încetul, această fază va reintra în normal. Așa cum și trezirile nocturne sunt normale până la 3-5 ani.

9. Dacă e răcit, nu ar trebui să-i faci baie

Aburul băii, într-un mediu cald și confortabil, fără curent, nu poate decât să ajute copilul răcit. E suficient să-l usuci bine și să-l învelești corect, dar nu prea mult, pentru a împiedica ca baia să aibă consecințe negative.

10. Nu-l lăsa să se târască pe jos, deoarece podeaua este murdară

Mersul de-a bușilea este esențial pentru copiii mici. Igiena este importantă, dar acasă nu e cazul să-ți faci astfel de probleme. Cureți podeaua/parchetul mai des, îi speli mâinile și schimbi hainele copilului, iar acest lucru nu va mai fi deloc o problemă.