Transpiraţia bebeluşilor la nivelul capului apare relativ frecvent, mai ales în timpul somnului şi în timpul hrănirii. De obicei acest lucru nu ar trebui să îngrijoreze – poate copilul este îmbrăcat prea gros sau în cameră este prea cald. Dar s-ar putea, totodată, să fie un semn de infecţie sau boală, aşa că trebuie să identifici cauza acestei probleme.

mamaplus

10 posibile cauze pentru transpirația la bebeluși:

1. Aşa cum am spus şi mai sus, prea multe rânduri de haine sau o temperatură ridicată în cameră se pot număra printre cauzele transpiraţiei în exces a capului bebeluşului. De aceea merită să amintim că temperatura din dormitor ar trebui să fie de cel mult 20-22 de grade pentru ca cel mic să aibă un somn odihnitor şi sănătos. Când nu ştii dacă bebe este îmbrăcat prea gros, verifică-i ceafa. Dacă este umedă, schimbă-i hainele.

2. Şi alergiile pot fi o cauză a transpiraţiei excesive. Câteodată nu realizăm că detergenţii cu care hainele bebelușilor le pot irita pielea. Această iritare se poate manifestă prin hiperhidroză, adică transpirație în exces. De aceea ar trebui folosite doar produse hipoalergenice, adaptate la pielea delicată a copiilor.

3. Şi materialele din care sunt făcute lenjeria patului şi salteaua pot provoca transpiraţie în exces. Pentru a înlătura această cauză căutaţi în magazine textile şi accesorii pentru pat din fibre naturale, care nu cauzează nici o iritaţie la copii.

4. Transpiraţia capului poate semnala şi o infecţie, cu care corpul copilului se luptă din răsputeri. În cazul în care cel mic este fierbinte şi are febră, ar trebui să luaţi legătura cu medicul pediatru. Transpiraţia excesivă ar trebui să dispară odată cu febra.

5. Transpiraţia excesivă a capului poate să indice rahitism. În timpurile moderne, acest lucru se întâmplă foarte rar, deoarece bebeluşilor li se prescrie de către medici o doză fixă de vitamina D. Dar, poate că vitamina D nu este absorbită foarte bine. O greşeală comună este adăugarea ei într-un biberon cu ceai, când cel mai bine este să o aplicăm direct în gura copilului – atunci putem fi siguri că nu a rămas pe fundul biberonului, iar copilul a luat doza completă. Dacă totuşi eşti îngrijorată din acest punct de vedere, ia legătura cu medicul pediatru. Pentru a evita rahitismul, medicul poate decide creşterea dozei de vitamina D, după o serie de analize.

6. Transpiraţia în exces a capului poate fi unul dintre simptomele de fibroză chistică. În acest caz, transpiraţia este întotdeauna însoţită de miros, datorită prezenţei clorurilor în sudoarea copilului. Dacă nu simţiţi niciun miros neplăcut nu trebuie să va faceţi griji degeaba.

7. Bineînţeles că transpiraţia în exces poate fi ereditară. Dacă unul dintre părinţi suferă de transpiraţie excesivă, e posibil că şi copilul să fi moştenit această problemă.

8. Unii sugari transpiră în cap în timpul alăptării. Motivele pentru acest fenomen ar putea fi o tehnică de alăptare incorectă. În cazul poziţionării greşite a bebeluşului la piept, acesta va trebui să facă un efort dublu pentru a suge. Aşadar analizaţi-vă metoda de poziţionare a copilului la sân şi vedeţi dacă e corectă.

9. Acelaşi lucru se întâmplă şi în timpul hrănirii cu biberonul. Dacă observaţi că cel mic transpiră excesiv în cap în timp ce mănâncă, probabil gaura tetinei este prea mică. Şi în această situaţie, copilul trebuie să facă un efort dublu pentru a se hrăni. Încercaţi să treceţi la o tetină cu mai multe găuri, urmărind reacţia copilului. Dacă nu-I mai transpiră capul, înseamnă că aţi găsit problema.

10. Transpiraţia capului copilului poate fi chiar din cauza temperamentului său. Dacă cel mic este foarte energic, îşi agită mereu mâinile şi picioarele – consumă multă energie şi aşa se explică capul mereu transpirat.

Sursa