Scaunul auto pentru copii nu este un moft! În ziua de astăzi este innacceptabil pentru un copil să fie expus riscului de a călători în mașină în brațele mamei sau, așa cum procedează unii părinți, chiar pe scaunul din față al mașinii! Într-adevăr, scaunul de mașină este o adevarată investiție financiară. Cu toate acestea, un scaun performant, testat îndelung și foarte sigur pentru copil, e cam greu de găsit în ziua de astăzi. Iată de ce o să vă oferim un ghid de alegere corectăa a scaunului auto. 

Cum alegem scaunul auto pentru copii

Acum să revenim la ideea pe care o anunţasem în titlu, mai exact la cele 6 lucruri de care e musai să ţii cont când cumperi un scaun auto pentru copilul tău.

1. Vârsta, greutatea şi înălţimea copilului

Acesta este cel mai important aspect de care trebuie să ţinem cont. Scaunele auto sunt împărţite în cinci grupe:

grupa 0 pentru bebeluşi de la 0 până la 9 luni şi 0-10 kg;

grupa 0+ care este, de fapt, grupa 0 extinsă cu 3 luni şi 3 kg, adică pentru bebeluşi de la 0 la 12 luni şi 0-13 kg;

grupa 1 – pentru copii cu vârsta între 6 şi 3-4 ani cu greutatea între 9 şi 18 kg;

grupa 2 – pentru copii cu vârste de peste 3 ani şi până în aproximativ 8 ani, cu greutatea între 15 şi 25 kg;

grupa 3 – pentru copii cu vârsta între 6 şi 12 ani, cu greutatea între 22 şi 36 kg.

Există şi modele de scaune adaptate mai multor grupe şi preferate de unii părinţi pentru că investiţia e mai mică (e mai rentabil să faci o singură achiziţie o dată – un scaun care să fie potrivit pentru categoriile 1, 2 şi 3, decât trei scaune la intervale de câţiva ani pentru fiecare grupă de vârstă).

Cum alegem scaunul auto pentru copii

2. Sistemul de prindere

Înainte de a face achiziţia, cel mai eficient e să-i faci scaunului o probă în maşina ta, dacă se poate. Dacă nu, ai grijă ca scaunul pe care vrei să-l cumperi să aibă un sistem de prindere potrivit pentru maşina ta. Există scaune care se fixează cu ajutorul centurii de siguranţă a maşinii sau scaune care se prind prin sistemul ISOFIX. Eu am avut surpriza să primesc cadou un scaun de maşină şi să mă bucur de el până când copilul meu a împlinit vârsta adecvată pentru a-l folosi. În momentul acela mi s-a dus toată bucuria: scaunul nu era compatibil cu maşina, ISOFIX-ul le stătea în cale…

3. Să fie omologat

Ai grijă să iei un scaun care întrunească toate normele aflate în vigoare. Pont: caută eticheta portocalie cu ECE R 44/04.

4. Materialul textil să fie detaşabil

Chiar foarte uşor detaşabil, mai exact. După ce va mai creşte un pic, copilul va căpăta o capacitate fabuloasă de a murdări totul în jurul lui. E bine ca materialul textil care acoperă scaunul să fie cât mai uşor de scos şi de pus la loc (după spălare va fi mai rigid, vă spun din propria experienţă de mamă care spală săptămânal husa, pentru că băiatul ei, în cele 40 de minute pe zi pe care le petrece în maşină, reuşeste să o devasteze). Poate ai voştri sunt mai cuminţi, dar nu vă bazaţi numai pe asta!

Cum alegem scaunul auto pentru copii

5. Centura de siguranţă

Pe lângă faptul că centura trebuie să fie cu prindere în cinci puncte şi reglabilă în funcţie de înălţimea copilului, e bine să aibă protecţii moi în dreptul umerilor. Fără acestea, până şi o frână bruscă poate să producă mici leziuni copilului în dreptul umerilor.

6. Motive simpatice, cum ar fi culoarea și părerea copilului

Pentru unele mămici culoarea nu e un argument de luat în seamă, dar cunosc şi mame care aleg în funcţie de acest lucru: e inadmisibil să-i iei băiatului scaun roşu! Primul scaun auto al băiatului meu e fost roşu cu puţin alb. L-a primit cadou de la un prieten dinamovist aflat într-o eternă rivalitate cu stelistul tată. Cât despre părerea copilului, vă mărturisesc că eu n-aș putea să fac o astfel de achiziție fără să țin cont de el. Cred că e bine ca cel mic să-l și testeze un pic înainte. Pune-l să se așeze un pic în scaun și vezi cum stă, prinde-i și centurile de siguranță. Dacă ați trecut testul, ați rezolvat problema!

Sursa: totuldespremame.ro