mamaplus

Cum să-ți motivezi copilul să facă sport? Șase sfaturi utile pentru părinți

-
//
02.11.2021

În primul rând ar trebui să conștientizezi că forța propriului exemplu este extrem de mare, iar dacă tu, ca părinte, nu practici sportul deloc sau din când în când, atunci îți va fi dificil să-ți motivezi copilul să facă mai multă mișcare. O idee bună ar fi să începeți împreună să practicați un gen de sport sau activitate și astfel veți ajunge la rezultatele dorite. Psihologul clinic și terapeutul Vera Budan oferă șase recomandări prețioase care te vor ajuta în atingerea acestui obiectiv.

Găsiți motivația

Motivația este impulsul de a face ceva. Fiecare are propria sa motivație. Experții vă sfătuiesc să aflați ce vă motivează copilul: eroii și bloggerii preferați, dorința de a plăcea cuiva sau de a avea mulți prieteni, dorința de a deveni cel mai rapid.

„La copii și adolescenți, motivația se formează din exterior. Cu toate acestea, părinții trebuie nu doar să ofere copilului îndrumare, ci și să-l stimuleze suplimentar. Nu este vorba neapărat de bani sau ceva material. Poate fi ceva plăcut — laudă, aprobare, sprijin, participare. În timp, motivația externă va deveni internă", notează psihologul.

Faceți sport cu întreaga familie

Copiii copiază comportamentul părinților, stilul de viață pe care îl are familia sa. Este important ca ei să vadă un exemplu pozitiv și să înțeleagă că sportul are un impact bun asupra vieții lor. Atunci nu veți avea nevoie de multe ore de conversații pe tema unui mod de viață sănătos.

Puteți atrage copilul în sport prin activitățile de familie: plimbări în parc, jogging, exerciții în aer liber, ieșiri comune în afara orașului. „Trebuie să creați mici tradiții sau obiceiuri familiale – să faceți sport împreună, să cumpărați sau să gătiți alimente sănătoase. Este necesar să creați un mediu sănătos în familie”, notează Vera Budan.

Oferiți-i copilului posibilitatea să aleagă

Dacă părinții din copilărie visau să devină patinatori, acest lucru nu înseamnă că și copiii lor vor avea același vis. Este mai bine să-i dați voie copilului să aleagă singur tipul de sport pe care vrea să-l practice și secția sportivă la care să meargă.

Lăsați-l să încerce diferite secțiuni și să vadă cum se simte. Dacă după un timp nu va mai vrea, nu trebuie să-l convingeți să continue. Motivația copilului pentru sport crește semnificativ dacă a luat decizia el însuși.

Lăudați copilul nu pentru rezultat, ci pentru efort

Dacă copilul refuză categoric să meargă la antrenament, nu trebuie să-l impuneți. Încercați să purtați o discuție deschisă și să aflați motivele. Posibil că există conflicte cu colegii sau cu unul dintre antrenori.

Psihologii pentru copii și cei sportivi la fel sfătuiesc părinții să nu-și compare copiii cu ceilalți sau să discute doar despre greșeli. Copilul își va pierde interesul pentru sport, nu va mai avea încredere și va deveni nesigur. Luați în seamă chiar și cele mai mici succese ale copilului și lăudați-l – lauda este cea mai bună motivație.

Stabiliți obiective pe termen lung și pe termen scurt

În zilele noastre, copiii și adolescenții sunt mai interesați de gadgeturi decât de sport. Este vorba despre cum funcționează creierul: jocurile online oferă recompense și rezultate rapide. Sportul este un proces pe termen lung, care aduce rezultate peste jumătate de an sau un an.

Specialista recomandă să stabiliți obiective pe termen lung, dar să vă concentrați pe rezultatele pe termen scurt: cum mă voi simți dacă nu mănânc chipsuri săptămâna aceasta, ce va fi corpul meu după o săptămână de așezări, câte kg voi pierde făcând sport 30 minute în fiecare zi. 

Realizările pot fi observate într-un mod deosebit: pentru așezări, copilul primește un abțibild cu steluță, pentru exerciții timp de 30 de minute – 2 steluțe. Este și o recompense, și o vizualizare a realizărilor.

 Formați-vă obiceiurile sănătoase cu fiecare antrenament

Învățarea obiceiurilor sănătoase durează mult mai mult. Este vorba despre reacțiile chimice din creierul nostru și despre dorința de a obține plăcere rapid și fără efort. Obiceiurile sănătoase necesită adesea voință, disciplină și efort, dar nu dau rezultate rapide.

Psihologul sfătuiește să vă schimbați atitudinea și să nu vă concentrați asupra rezultatelor, ci asupra procesului în sine: 

„Trebuie să începeți cu încetul – 5 minute, 10 minute. Este ca primul pas, când primul efort este cel mai greu. La fel se întâmplă și cu obiceiurile, în special cele sănătoase. Încercați la fiecare antrenament să vă formați un nou obicei sănătos.”, a mai adăugat psihoterapeutul Vera Budan.