Oamenii de știință trag un semnal de alarmă în rândul persoanelor care suferă de probleme ale urechii. Potrivit studiilor recente, COVID-19 ar putea agrava tinitusul la pacienții care au suferit deja de această afecțiune înainte de infecția cu noul virus.

Tinitusul este definit ca senzația de zgomot în ureche, cap sau în jurul capului, în absența unei surse externe de sunet. Poate apărea atât la persoanele cu auz normal, dar și cei cu o formă de surditate.

Studiul publicat în jurnalul Frontiers in Public Health și citat de WebMD a fost realizat pe un eșantion de 3.100 de participanți din 48 de țări diferite, în special din Marea Britanie și SUA. Aproximativ 40% dintre persoanele care sufereau deja de tinitus înainte de debutul infecției cu noul coronavirus au observat că această problemă s-a agravat în timpul bolii.

Deși studiul s-a concentrat asupra persoanelor cu tinitus preexistent, un număr mic de participanți a menționat că s-a confruntat cu această problemă simultan cu simptomele COVID-19.

Cercetătorii mai explică faptul că mulți respondenți sunt de părere că problemele lor de auz au fost agravate și de măsurile de distanțare socială. Aceștia au dat vina, în mare parte, pe apelurile video (pentru care sunt nevoiți să folosească căști) pe care trebuie să le efectueze de câteva ori pe zi cu colegii de muncă și superiorii. Mediul zgomotos din locuință în contextul lucrului de acasă și școlii online, precum și consumul crescut de cafea și alcool se numără, de asemenea, printre factorii care, din punctul de vedere al respondenților, au favorizat apariția sau agravarea problemelor de auz.