mamaplus

Sănătatea mintală a mamelor trebuie să fie o prioritate, indiferent de pandemie

-
//
24.06.2020

Femeile însărcinate și cele care abia au născut au un risc sporit de depresie și anxietate - una din șapte femei se luptă cu simptome în perioada perinatală. Iar pandemia de coronavirus mărește acest risc, potrivit unui studiu recent.

Carantina a întrerupt sau a încetinit semnificativ activitatea economică în multe sectoare și a forțat un milion de români în șomaj tehnic în aprilie. Altor câteva sute de mii li s-au încheiat contractele de muncă. Apoi, izolarea, frica de virus, stresul și incertitudinile economice ne-au afectat sănătatea fizică și psihică. Pentru femeile însărcinate sau proaspăt devenite mame, aceste efecte nu fac decât să amplifice riscuri importante preexistente.

Sarcina, o posibilă sursă de anxietate și depresie

Aproape orice viitoare mamă a auzit de depresia postnatală, dar este mai puțin știut că ea poate apărea încă din timpul sarcinii. Potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG), aproximativ 14%-23% dintre femeile însărcinate suferă de depresie în timpul sarcinii.

Femeile care se confruntă cu simptome de depresie postpartum descriu adesea că au gânduri de vinovăție și un sentiment de gol și de lipsă de speranță.

”Astfel de efecte pot include nașterea prematură, reducerea legăturii mamă-copil și întârzierile de dezvoltare la sugari. De 5 ori mai multe femei însărcinate sau mame au suferit de anxietate în vârful pandemiei decât de obicei. Aproape de 3 ori mai multe femei au suferit de depresie”, susține Dr. Margie Davenport, Universitatea din Alberta, Canada.

Cercetătorii au fost interesați în mod special de impactul COVID-19 asupra noilor mame, dar Davenport spune că sănătatea mintală a femeilor însărcinate și a mamelor este o problemă critică indiferent de vremurile prin care trecem. 

”Chiar și atunci când nu suntem într-o pandemie globală, multe femei însărcinate sau care au născut recent se simt frecvent izolate, fie din cauza faptului că sunt internate în spital, nu au familie sau prieteni în preajmă sau din alte motive. Este esențial să creștem conștientizarea impactului izolării sociale (și fizice) asupra sănătății mintale a femeilor gravide și postpartum”, susține Margie Davenport.

Activitatea fizică poate ține anxietatea și depresia departe

Deoarece măsurile de carantină au afectat rutina zilnică și accesul la săli de sport, cercetătorii au întrebat și femeile dacă obiceiurile lor de exercițiu fizic s-au schimbat. Dintre femeile chestionate, 64% și-au redus activitatea fizică de la începerea pandemiei, în timp ce 15% au crescut-o și 21% nu au înregistrat nicio schimbare.  Exercițiul fizic este o modalitate recunoscută pentru ușurarea simptomelor depresiei, astfel încât activitatea fizică limitată poate duce la apariția sau amplificarea acestor simptome.