Cistita este o inflamație a vezicii urinare, frecvent – dar nu întotdeauna! – cauzată de o infecție. Multe persoane caută metode naturale de ameliorare a simptomelor sau modificări ale stilului de viață care pot fi de ajutor. Un regim alimentar benefic în cistite include unele alimente la îndemâna oricui.
La prima vedere poate părea că nu există nicio legătură între cistită și dietă. Uite că există! Gândește-te că din alimentația noastră pot face parte o mulțime de lucruri care pot irita vezica urinară. Care pot provoca inflamații sau pot slăbi sistemul imunitar într-atât încât acesta să permită infecțiilor să se instaleze. Un regim alimentar benefic în cistite te va ajuta să te protejezi mai eficient de neplăcerile acestei afecțiuni.
Mai jos îți oferim exemple de alimente și băuturi care sunt permise în cistită, dar ți le vom dezvălui și pe cele de care e mai bine să te ții la distanță:
Fructe permise: banane, afine, mere, pere, pepene.
Fructe de evitat: lămâi, lime, portocale, grapefrut, căpșuni, ananas, kiwi.
Legume permise: sparanghel, avocado, țelină, măsline negre, castraveți, fasole verde, ardei gras, fasole, mazăre.
Legume de evitat: ardei iute, ceapă, usturoi, murături, roșii.
Lapte/Lactate permise: lapte, brânzeturi de tip feta, mozzarella, cheddar, ricotta, cașcaval, cremă de brânză.
Lapte/lactate de evitat: brânzeturile procesate, produsele din soia, iaurturile cu fructe (în special citrice) și cele cu ciocolată. Nu se va consuma nici înghețată cu ciocolată.
Băuturi permise: apa, sucurile de afine sau pere, laptele de orez și cel de migdale, milkshake (cu lapte de vaci, de orez sau migdale), ceaiul de mentă și de mușețel.
Băuturi de evitat: alcool, cafea, ciocolată caldă, băuturi carbogazoase, suc de roșii, energizante, ceai verde.
Lucruri asupra cărora să te concentrezi:
În primul rând hidratează-te bine! Consumă multă apă pentru că aceasta ajută la diluarea urinei. Dacă nu este concentrată este și mai puțin acidă, prin urmare sunt riscuri mai mici să irite vezica urinară. Când bei mai multă apă și golești mai des vezica, bacteriile nu au timp să se mai înmulțească.
Consumă mai multe glucide complexe. Acestea se găsesc în pâine neagră, orez brun, făină integrală, quinoa, fasole, cartofi și păstârnac. La fel de importante sunt și fibrele, pentru prevenirea constipației. Încearcă să introduci în dietă nucile și semințele, consumându-le în smoothie sau iaurt. Apropo de iaurt, acesta conține bacterii bune care ajută la reducerea riscului de producere a infecțiilor. Alternativ poți folosi și probioticele.
Legumele proaspete și în special cele cu frunze verzi precum spanacul, varza sau broccoli sunt alegeri excelente. Sunt benefice întregului organsim, fiind bogate în nutrienți care susțin sistemul imunitar. Cum afirmam și mai sus, sistemul imunitar este vital atunci când vine vorba despre bacteriile neprietenoase care se pot dezvolta în vezica urinară și care trebuie anihilate.
Pe lângă o dietă sănătoasă e bine să fie luate în considerare și unele suplimente de vitamine și minerale. Acestea acționează ca o rezervă pentru acele vitamine și minerale care lipsesc din alimentație ori sunt în cantități mici, insuficiente. Ne referim la zinc și la vitamina D, ambele ajutând la menținerea organismului în stare de sănătate. Iar pentru un plus de forță pentru sistemul imunitar, recomandarea specialiștilor este echinaceea.