mamaplus

Propolis – cel mai puternic medicament oferit de natură. Cum prepari acasă tinctura de propolis

-
//
13.02.2020

Datorită compoziției sale, propolisul mărește rezistența fizică și înlătură oboseala. Propolisul este, totodată, și un excelent antiviral, antiinflamator, reface țesuturile afectate de răni, vindecă arsurile și degerăturile, cicatrizează operațiile și oprește sângerările gingiilor.

Există două feluri de propolis: cel brut, care arată ca niște mici bulgări de culoare maronie și are un miros dulce-amărui, și tinctura alcoolizată. În continuare, ne vom referi mai departe la felul în care tinctura de propolis poate să aducă alinare și vindecare în mai multe afecțiuni medicale.

  • Toate bolile interne infecțioase care duc la stări febrile – se tratează cu 30 picături/zi de propolis.
  • La menopauză, femeile vor lua, timp de un an, câte 10 picături zilnic.
  • Inflamarea prostatei – se recomandă 30 picături/zi.
  • Hipertensiune – 30 picături/zi până la vindecare.
  • Inflamarea rinichilor și ficatului – câte 40 picături de două ori pe zi, puse într-un pahar cu 100 ml de apă caldă. Se repetă până la vindecare.
  • Angina, faringite, gripe și evitarea unor complicații – câte 40 picături/zi, puse într-un pahar cu 200 ml de apă caldă, combinat cu gargara, de mai multe ori pe zi.
  • Ulcer de stomac sau enterite – 40 picături/zi, în 100 ml de lapte cald. Se bea pe stomacul gol.
  • Bătături și cheratite – înainte de culcare, îmbibi o bucată de vată în tinctura de propolis și o așezi pe locul dureros. Ziua, poți folosi alifia de propolis cu săpun sau cu salicilat. Atenție! Cheratitele rămân încă dureroase zile întregi!
  • Afecțiuni ale pielii – se freacă zonele afectate (daca e suportat alcoolul) cu tinctura de propolis. Dacă alcoolul nu e suportat, trebuie amestecat propolisul într-o cremă.
  • TBC pulmonar – câte 30 de picături de 3 ori pe zi și inhalații de două ori pe săptămână. Pentru inhalație, la 250 ml de apă fierbinte adaugăm 100 picături de tinctură.
  • Boli micotice între degete – locurile afectate sunt unse cu tinctură.
  • Dureri de stomac – 50 picături în 100 ml de apă. Se recomandă și în cazul parazitozelor intestinale, de două ori pe zi, pe stomacul gol.
  • Dureri de măsele – pune vata îmbibată în tinctură pe locul dureros. Propolisul curat pus pe gingia dureroasă sau pe măseaua cariată alină durerea și împiedică infecția
  • Tinctura se mai poate folosi și în cazul rănilor vechi. Rana trebuie spălată cu extracție de lipan, apoi se unge de mai multe ori cu tinctură de propolis.
  • Tinctura se folosește și în cazul arsurilor de gradul I. Rana trebuie unsă de mai multe ori. În aceste cazuri nu se vor forma vezicule.
mamaplus

Cum prepari tinctura de propolis în condiții casnice

Ingrediente:

  • 20 g de propolis mărunțit
  • 100 g de alcool (de preferință să fie de peste 70% și cât mai aproape de 96%)

 Mod de preparare a tincturii de propolis

Alegeți propolis de tip mai moale (conține mai puține impurități), fără semne de alterare, apoi fărâmițați în particule de 2-4 mm. Pentru aceasta puteți, de exemplu, pune propolisul la frigider, apoi îl dați prin răzătoarea mică și pe urmă treceți-l printr-o sită. Acest lucru va permite mărirea suprafeței de contact cu alcoolul și obținerea unei extracții rapide cu conținut mai mare de substanțe active.

Apoi, puneți propolisul pregătit într-un recipient din sticlă de culoare închisă, iar peste el turnați alcool și închideți recipientul ermetic. Păstrați sticla într-un loc întunecos, la temperatura camerei, timp de 8-10-14 zile. Agitați sticla periodic, de 4-6 ori pe zi.

Tinctura de propolis obținută se va ține la frigider 10-12 ore, apoi se va filtra prin tifon. Va fi un lichid transparent de culoare galben spre maro închis cu un miros specific plăcut. Pentru a proba dacă tinctura de propolis este de calitate, faceți un test. Puneți câteva picături într-un pahar cu apă. Dacă tinctura rămâne la suprafață și nu se împrăștie imediat, tinctura este bună.

Pentru o mai bună valorificare a propolisului, după prima filtrare se adaugă încă 50 ml de alcool, repetându-se procedura anterioară.

Propolisul solid rămas în tifon se poate amesteca cu untură de porc nesărată sau cu unt, pentru a avea o cremă de propolis 100% naturală.