Tusea, febra, dificultățile în respirație sunt cele mai frecvente simptome asociate cu infecția cu noul coronavirus. Cu toate acestea, odată ce cercetările avansează apar noi semne care indică infecția.

Printre acestea se numără oboseala mentală, pierderea gustului și a mirosului, afecțiuni gastro-intestinale și, cel mai recent, s-a descoperit că SARS-CoV-2 se poate manifesta și prin erupții cutanate la nivelul trunchiului, picioarelor și mâinilor.

Aceste simptome au fost prezente cel mai adesea la copii și adolescenți

Acesta este motivul pentru care un grup de dermatologi din Spania a lansat studiul „COVID-Skin”, pentru a analiza și categoriza posibilele manifestări cutanate legate de infecția cu coronavirus. Această cercetare a pornit după ce medicii spanioli au întâlnit mai multe cazuri de erupții cutanate la pacienți care au fost testați pozitivi cu coronavirus, în special la copii și tineri.

Vezicule asemănătoare cu varicela

Cei mai mulți dintre ei au prezentat mici leziuni dermatologice pe picioare. Aceste manifestări cutanate au fost semnalate de medici din mai multe țări, nu doar din Spania. Specialiștii spun că sunt erupții asemănătoare (în principal pe trunchi) urticariei, vezicule asemănătoare cu cele care determină anumite boli precum varicela, leziuni acro-cianotice neplăcute însoțite uneori de bășici și leziuni.

Pentru a analiza o posibilă legătură ale acestor manifestări cutanate cu infecția cu coronavirus, la începutul lunii aprilie a fost lansat un studiu numit „COVID-Piel”, condus de trei dermatologi din diferite părți ale Spaniei: Dr. Alba Catala Gonzalo de la Spitalul Plata din Barcelona, ​​Dr. Gregorio Carretero Hernández de la Spitalul Universitar Doctor Negrín din Gran Canaria, Las Palmas de Gran Canaria și dr. Cristina Galván Casas, de la Serviciul de Dermatologie al Spitalului Universitar Mostoles (Madrid).

Acest studiu, acceptat de Agenția Spaniolă a Medicamentului, registrul platformei europene ENCEPP și Comitetul de Etică a Cercetării, va primi avizul Unității de Cercetare a Fundației Piel Sana a Academiei Spaniole de Dermatologie și Venerologie.

La rândul lor, podologii observă, de asemenea, leziuni dermatologice la picioarele pacienților cu COVID-19 pozitiv sau asimptomatic. Aceste leziuni afectează de obicei mai multe degete, deși pot apărea și pe talpa piciorului, au o culoare purpurie și pot fi ușor dureroase. Pentru a urmări toate aceste cazuri, a fost deschis recent un registru de cazuri posibile compatibile cu COVID-19.

mamaplus