mamaplus

Medic: „Vine un nou val al pandemiei, iar copiii sunt predispuși pentru a se îmbolnăvi”

-
//
30.07.2021

Procesul epidemic în infecția cu COVID-19 în Republica Moldova are tendință de agravare, iar varianta Delta Plus afectează și copiii cu vârsta cuprinsă între 5-12 ani. Despre asta a anunțat medicul epidemiolog Ştefan Gheorghiță, în cadrul unei conferințe organizate de Ministerul Sănătății.

Înregistrarea cazurilor de infecție cu tulpina Delta Plus demonstrează că din toamnă se așteaptă un număr mult mai mare de infectări zilnice, spun specialiștii.

„Noi am avut o perioadă când înregistram puține cazuri, între 40-80 pe zi și populația, agenții economici, conducătorii instituției s-au relaxat, iar virusului îi place această relaxare și el continuă să bântuie. În săptămâna 19-25 iulie a anului curent, numărul cazurilor s-a majorat cu 41.5 %, decesele au crescut cu 5.9%, numărul persoanelor vindecate a scăzut cu 23.6%, rata de contagiozitate a sporit, este peste 1.10, incidența populației la 100 de mii-33 de cazuri comparativ cu 28- acest lucru ne vorbește despre circulația noii tulpini, Delta Plus care este dominantă pe tot globul pământesc.

Tot ceea ce se întâmplă, procesul epidemic în infecția cu Covid-19 în Republica Moldova are tendință de agravare, are tendință de creștere ca și în celelalte țări ale lumii. Pentru varianta Delta, este caracteristic o virulență majoră, mai mare de 3-4 ori decât alte tulpini. Ea se răspândește și afectează copiii cu vârsta 5-12 ani și adulții sub 50 de ani”, a mai adăugat Gheorghiță.

Simptomele noii variante ale coronavirusului sunt același, în schimb evoluția bolii este mai dură.

„Tulpina Delta dacă se întâlnește cu organismul uman nevaccinat, ea provoacă infecția cu COVID-19. Căile de transmitere sau clinica este același, doar că simptomele sunt mai pronunțate, durata bolii este mai mare și provoacă boala în rândul tinerilor”, a menționat medicul epidemiolog.

Dacă populația nu va lua în serios măsurile de protecție și nu se vaccinează, se așteaptă ca virusul să fie prezent încă mult timp, a mai spus medicul.

„Republica Moldova are un răgaz până în toamnă și trebuie folosit pentru a ne vaccina. Covid-ul nu se va termina la toamnă și nici până la sfârșitul anului dacă ne vaccinăm și nu avem o acoperire nu mai puțin de 70%. Vaccinurile prezente în Republica Moldova sunt aprobate de Organizația Mondială a Sănătății, cu excepție Sputnik care este în fază de aprobare, toate protejează”, susține Ștefan Gheorghiță.

Una dintre cauzele pentru care Varianta Delta se răspândește cu repeziciune este ritmul lent al vaccinării, dar și relaxarea în rândul populației, a punctat specialistul.

Totodată, medicul epidemiolog a menționat despre faptul că dacă va fi necesitate, Republica Moldova va recurge la administrarea a unei a treia doze de vaccin.