În perioada verii ar trebui să protejăm copiii de țânțari, însă nu ar fi recomandabil să folosim în exces tot felul de spray-uri și soluții chimice din comerț. Chiar dacă vezi pe etichetă că nu sunt dăunătoare și conțin ingrediente naturale, apelează totuși la remedii naturiste sau folosește plasele de anti-țânțari acolo unde se poate.

Principala substanță chimică pe care trebuie să o eviți atunci când alegi un spray împotriva țânțarilor este DEET, cel mai activ ingredient din acest tip de produse. Atunci când citești eticheta, atenție la N-diethyl-meta-toluamide sau diethyltoluamide. Acolo unde este posibil, optează pentru produse cu o concentrație DEET de 10 până la 30%.

De asemenea, unele studii au arătat că fumul emis de arzătoarele electrice, covorașele și dispozitivele de eliberare a vaporilor, pot provoca probleme de respirație, iritații ale ochilor și reacții alergice. 

"Fiecare soluție are particularitățile ei. Personal, le recomand părinților să verifice întotdeauna eticheta şi recomandările producătorului. De regulă, după vârsta de 2 ani se pot folosi, dar aici fac o paranteză. Chiar dacă ele par foarte sigure, nu l-aș înmuia pe copil în soluție antițânțari.

Oamenii trebuie să înțeleagă că acestea sunt totuși niște soluții toxice. Putem să avem grijă și să punem ceva în cameră, cum ar pastilele acela speciale pentru țânțari. Vor fi niște mușcături de țânțari, dar nu avem un risc de absorbție a substanțelor chimice în tegument”, spune medicul pediatru Amelia Dan.